Donald Trump a anunțat miercuri obiectivul de a reduce numărul angajaților Agenției americane pentru Protecția Mediului (EPA) cu aproximativ două treimi, în timpul primei sale reuniuni a cabinetului de la revenirea sa la putere, transmite Reuters.
Cunoscut pentru pozițiile sale climatosceptice, președintele american a relatat o conversație pe care a avut-o cu administratorul EPA, Lee Zeldin, în care acesta din urmă a estimat că ‘va reduce personalul cu aproximativ 65%’. Agenția a avut peste 15.000 de angajați în 2024, potrivit datelor publicate pe site-ul său oficial.
Acesta este încă un gest al noului guvern american de a pune radical sub semnul întrebării lupta împotriva schimbărilor climatice, într-un moment în care încearcă și să reducă drastic cheltuielile publice.
În ziua învestirii sale cu peste o lună în urmă, Donald Trump a semnat un decret care vizează retragerea Statelor Unite din Acordul de la Paris privind schimbările climatice – așa cum a făcut în timpul primului său mandat. O măsură, venită de la al doilea cel mai mare poluator din lume, după China, care pune în pericol eforturile globale de a frâna schimbările climatice. Retragerea ar urma să devină efectivă peste un an.
Trump consideră tranziția energetică o ‘escrocherie’
În aceeași zi, președintele republican a mai decretat ‘stare de urgență energetică’ pentru a stimula producția de petrol și gaze în Statele Unite și pentru a-și respecta promisiunea de a ‘fora ca un nebun’, frază care a devenit unul dintre sloganurile sale de campanie (‘We will drill, baby, drill’).
De la întoarcerea sa la Casa Albă, omul de afaceri din New York, care califică regulat tranziția energetică o ‘escrocherie’, a inițiat și măsuri nefavorabile vehiculelor electrice și proiectelor de energie eoliană și a pledat pentru ‘revenirea la plastic’ pentru paiele de unică folosință.
Luni, el a cerut să se reia rapid construirea unui oleoduct între Canada și Statele Unite, proiect botezat Keystone XL. Acest proiect a fost abandonat pentru prima dată sub președinția lui Barack Obama, considerat prea poluant, și a doua oară în 2021 de Joe Biden, în cadrul planului său de combatere a schimbărilor climatice.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!