Președintele american Donald Trump a dat asigurări miercuri, după convorbirile avute cu Vladimir Putin, cu o zi înainte, apoi cu Volodimir Zelenski, miercuri dimineața, că discuțiile dificile în vederea unei încetări a focului în Ucraina sunt pe ‘calea cea bună’, potrivit cnbc.com.
Președintele american a avut o convorbire ‘fantastică’ cu omologul său ucrainean, a declarat Karoline Leavitt, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, o schimbare radicală de ton față de ostilitatea deschisă cu care a fost întâmpinat recent la Washington șeful statului ucrainean, notează AFP. Acesta a afirmat pe platforma X de un schimb ‘pozitiv, foarte substanțial și sincer’.
Citind un comunicat de emis de Departamentul de Stat și Casa Albă, Karoline Leavitt a insistat asupra faptului că Volodimir Zelenski, acuzat de ingratitudine de către anumiți oficiali americani, i-a ‘mulțumit’ de mai multe ori lui Donald Trump pentru acțiunea sa.
‘Tocmai am avut o convorbire foarte bună cu președintele Ucrainei Zelenski. A durat aproximativ o oră. (…) Suntem pe calea cea bună’, a scris Donald Trump pe rețeaua sa Truth Social.
‘Președintele Zelenski a cerut sisteme de apărare antiaeriană (…) și președintele Trump a fost de acord să lucreze cu el pentru a vedea ce este disponibil, în special în Europa’, a spus Karoline Leavitt. Ea a menționat în special sistemele Patriot și a adăugat că ‘schimbul de informații militare pentru apărarea Ucrainei va continua’.
SUA au constrâns Ucraina să accepte o propunere de încetare a focului pentru 30 de zile
Statele Unite au suspendat temporar ajutorul militar și schimbul de informații până când Kievul a acceptat o propunere americană de încetare totală a focului timp de 30 de zile, pentru care Donald Trump nu a reușit, totuși, să-l mobilizeze pe Vladimir Putin.
Președintele american sugerează de acum ca Statele Unite să ia ‘în posesie’ centrale nucleare și electrice ucrainene, care ‘ar constitui cea mai bună protecție și sprijin posibile’.
Multe întrebări de fond rămân fără răspuns după aceste două convorbiri telefonice purtate de Donald Trump, care nu mai vorbește despre încheierea războiului imediat, așa cum spunea în campania electorală.
Printre acestea: viitorul ajutorului occidental acordat Ucrainei, Vladimir Putin cerând încetarea acestuia, sau o eventuală ‘împărțire’ teritorială menționată recent de președintele american, ceea ce îngrijorează Kievul.
Negocierile urmează să continue în Arabia Saudită în zilele următoare, între americani și ruși, pe de o parte, și americani și ucraineni, pe de altă parte.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!