12.4 C
București
sâmbătă, 22 martie 2025
AcasăEconomieEconomie internăDomeniile cu risc ridicat, în atenția DGAF: Antifrauda vizează comerțul online și...

Domeniile cu risc ridicat, în atenția DGAF: Antifrauda vizează comerțul online și platformele turistice

Inspectorul General al Direcției Generale Antifraudă Fiscală (DGAF), Teodor Georgescu, a anunțat că, în 2025, autoritățile fiscale vor intensifica verificările în anumite sectoare economice cu risc ridicat de evaziune.

Unul dintre principalele sectoare vizate este comerțul online, despre care Teodor Georgescu afirmă că este „de interes major”.

Tranzacțiile online au crescut exponențial la nivel global, iar comerțul electronic ar putea chiar să depășească vânzările tradiționale, dacă nu a făcut-o deja. Sumele tranzacționate sunt considerabile”, a explicat directorul DGAF, potrivit HotNews.ro.

Platformele turistice, sub supraveghere

Un alt sector asupra căruia se vor concentra inspectorii fiscali în 2025 este cel al platformelor de intermediere turistică, precum Booking și Airbnb.

„Contribuabilii care au înregistrat venituri în anii precedenți, dar nu le-au declarat, vor primi notificări privind obligațiile lor fiscale. În cazul sumelor mari, vor fi inițiate verificări documentare sau chiar controale Antifraudă”, a avertizat șeful DGAF.

Tranzacțiile cu ramburs, o sursă majoră de fraudă

Georgescu a semnalat și o creștere alarmantă a fraudelor în comerțul online, în special la plățile efectuate în numerar, la livrare, prin intermediul firmelor de curierat.

Pentru a combate acest fenomen, DGAF a implementat Declarația 395, care permite monitorizarea acestor tranzacții.

„Datele sunt analizate continuu pentru a preveni evaziunea fiscală”, a explicat Georgescu.

Transportul alternativ și livrările prin curier, în vizorul autorităților

În 2025, inspectorii antifraudă vor urmări și respectarea legislației muncii, în special în domenii precum transportul alternativ (Uber, Bolt) și livrările prin curierat.

„Am introdus o nouă declarație informativă pentru platformele de transport alternativ, care trebuie depusă lunar la ANAF. Aceasta va permite identificarea rapidă a eventualelor fraude”, a precizat Georgescu.

„Este foarte ușor să identifici frauda, dar mult mai dificil să recuperezi prejudiciul”, a mai precizat directorul DGAF.

Urmărește România Liberă pe Google NewsLinkedinTwitterFacebook și Youtube.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

PetExpo 2025: Produse smart, ședințe foto gratuite și concursuri cu premii pentru animalele de companie, weekendul acesta la Romexpo

În perioada 22-23 martie, Pavilionul Central de la Romexpo va deveni locul de întâlnire al iubitorilor de animale, cu ocazia celei de-a 14-a ediții...

Psihologia din spatele jocurilor de noroc: de ce ne atrag atât de mult cazinourile?

Când te gândești la jocuri de noroc, imaginația o ia razna: te vezi la ruletă, câștigi dintr-o singură mișcare, toți din jurul tău te...

Emisarul lui Trump, după discuțiile cu Putin: „Teritoriile ocupate, cheia păcii în Ucraina”

Steve Witkoff, reprezentant special al fostului președinte american Donald Trump, a declarat că principala piedică în calea încheierii războiului din Ucraina o reprezintă statutul...
Ultima oră
Pe aceeași temă