12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiDoliu uriaș: A murit Mariana Nicolesco, cea mai mare soprană a României

Doliu uriaș: A murit Mariana Nicolesco, cea mai mare soprană a României

Mariana Nicolesco a murit vineri, la vârsta de 73 de ani. Ca urmare a carierei sale prestigioase, în 1993 ea a fost aleasă membru de onoare al Academiei Române.

Mariana Nicolesco se afla internată într-un spital din Bucureşti.

Potrivit Academiei Române, un studiu arată că, în istoria Teatrului alla Scala din Milano, ea este soprana care a apărut în cele mai multe premiere absolute.  

Mariana Nicolesco a cântat minunatele colinde româneşti la Primul Concert de Crăciun în Vatican, transmis de Mondovisione şi urmărit de peste un miliard de oameni.

YouTube video

Aclamată ca Regina del BelcantoPrimadonna AssolutaDiva Divina pe cele mai renumite scene și în principalele săli de concert ale lumii, printre care Teatrul alla Scala din Milano, Metropolitan Opera din New York, Bayerische Staatsoper München, Teatrul La Fenice din Veneția, Teatro Municipal din Rio de Janeiro, Gran Teatre del Liceu din Barcelona, Opéra Comique și Théâtre des Champs-Élysées Paris, Deutsche Oper Berlin, Lyric Opera Chicago, Semperoper Dresda, San Francisco Opera, Staatsoper Hamburg, Opéra de Monte Carlo, Opéra du Rhin Strasbourg, Théâtre de la Monnaie din Bruxelles, Kennedy Center Washington, Teatro Regio di Parma, Teatro Real Madrid, O’Keefe Center Toronto, Houston Grand Opera, Pretoria Opera Theatre, Bunka Kaikan, Suntory Hall și Orchard Hall din Tokyo, la Nagoya, Osaka, la Festivalul de la Salzburg, la Maggio Musicale Fiorentino sau la Rossini Opera Festival de la Pesaro, Festivalul Casals din Puerto Rico, Festivalul Valle d’Itria de la Martina Franca, precum și la Carnegie Hall din New York, Royal Festival Hall de la Londra, Musikverein de la Viena, la Accademia di Santa Cecilia de la Roma ori la Salle Pleyel de la Paris, Concertgebouw la Amsterdam, Marea Sală a Conservatorului din Moscova, Severance Symphony Hall din Cleveland, Boston Symphony Hall, soprana Mariana Nicolesco a sedus publicul cu vocea sa, cu arta cântului și cu personalitatea ei scenică, abordând cu brio un amplu repertoriu mergând de la baroc la creația contemporană.

A interpretat în premieră mondială Seven Gates of Jerusalem de Krzysztof Penderecki, la celebrarea a 3000 de ani ai Orașului Sfânt.

Invitată de Papa Ioan Paul II, a cântat vechile colinde românești în cadrul Primului Concert de Crăciun în Vatican, transmis de Mondovisione și urmărit de peste un miliard de oameni.

Un studiu arată că, în istoria Teatrului alla Scala din Milano, este soprana care a apărut în cele mai multe premiere absolute. Interpretările sale sunt considerate de marele critic și muzicolog italian Paolo Isotta adevărate „miracole de expresie, tehnică vocală, transfigurare lirică, începând cu mitica ei Traviata de debut“, la Maggio Musicale Fiorentino – operă în care avea să strălucească de peste 200 de ori pe scenele lumii – înregistrarea pe CD a capodoperei verdiene fiind publicată în America în celebra serie Historical Performances. Ori cu sublima Beatrice di Tenda de Vincenzo Bellini, declarată de revista Gramophone, la Londra, „piatră de hotar în discografia belliniană“.

Mariana Nicolesco a terminat Școala de Muzică din Brașov cu faimosul Concert pentru vioară de Max Bruch, a fost apoi admisă la Secția Canto a Conservatorului de Muzică Gheorghe Dima din Cluj și a dobândit prin concurs o bursă de studii la Conservatorul Santa Cecilia de la Roma, unde a studiat cu Jolanda Magnoni, lucrând apoi cu Rodolfo Celletti și cu Elisabeth Schwarzkopf. Câștigă Concursul Internațional de Canto Voci Rossiniane organizat la Milano de Radioteleviziunea Italiană RAI, începând o excepțională carieră internațională.

Apare în 1991 pentru prima dată în fața publicului din țara natală, la Ateneul Român din București, unde susține trei concerte consecutive, pentru a răspunde pe cât posibil miilor de cereri de bilete. Artista declara atunci: „Au fost seri de neuitat, seri incandescente, magice. A fost o formidabilă comuniune prin muzică cu un public atât de cald, de sensibil, de receptiv. Mă simțeam, în sfârșit, acasă“. Oferă ulterior, în fiecare an, Concerte Extraordinare cu Orchestra Simfonică a Filarmonicii George Enescu, între altele celebrând în 1993 cei 125 de ani și în 1998 cei 130 de ani ai acesteia.

Premii, distincții

  • Primul titlu științific de Doctor în Artă din România, cu o teză despre Belcanto
  • Desemnată Numărul Unu în Topul femeilor de succes din România
  • Premiul Special și Medalia Kulturpreis Europa „pentru performanțele sale artistice, pentru calitatea sa de mentor și formator al tinerei generații și pentru rolul excepțional, încununat de succes, pe care-l asumă în relația României cu Europa și a Europei cu România“
  • Diploma de Onoare și Medalia Centenarul Marii Uniri
  • Diploma de Onoare și Medalia 650 de ani de atestare documentară a Brăilei
  • Berlin: Muzicianul Anului: „O mare voce dedicată renașterii culturii“
  • Palermo: Medalia Siciliei cu prilejul Primului Concert al artiștilor români marcând intrarea României în Uniunea Europeană
  • Diploma de Membră a Academiei Europene de Științe, Arte și Litere, primită cu prilejul Reuniunii de la Paris, din 2019, dedicată comemorării a 500 de ani de la trecerea în eternitate a lui Leonardo da Vinci
  • Medalia UNESCO pentru Merite Artistice
  • Artist UNESCO pentru Pace „în semn de recunoaștere a angajamentului său în favoarea moștenirii muzicale, a creației artistice, a dialogului între culturi și a contribuției sale la promovarea idealurilor Organizației“
  • Premiul Constantin Brâncoveanu „pentru întreaga sa carieră de excepție“
  • Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca
  • Profesor Honoris Causa al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca
  • Profesor Onorific și Doctor Honoris Causa al Universității Transilvania din Brașov
  • Doctor Honoris Causa al Academiei de Arte din Chișinău, unde vorbește, în istorica Sală a Sfatului Țării, pe tema „Sărbătorim Centenarul Marii Uniri prin Arta Sacră a Cântului“, prezentând numeroase videoproiecții
  • Ordinul Național Steaua României în grad de Mare Cruce „pentru merite excepționale, în semn de înaltă apreciere pentru întrega sa carieră“
  • Comandor al Ordinului Steaua Solidarității Italiene
  • Titlul de Ofițer al Ordinului Artelor și Literelor acordat de Guvernul Franței
  • Cetățean de Onoare al Bucureștiului, Clujului, Brașovului și Brăilei
  • Membră în Comitetul de Onoare al Fundației Internaționale Yehudi Menuhin
  • Membră a Academiei Europene de Științe, Arte și Litere din Paris, „strălucită personalitate a liricii mondiale, mentor al noilor generații de aspiranți la desăvârșirea în muzică“
  • Membră de Onoare a Academiei Internaționale Mihai Eminescu
  • Președinte al Fundației Internaționale Ateneul Român
  • Președinte al Fundației Darclée
  • Ambasador Onorific UNESCO

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Firea trebuie să se retragă din cursa pentru europarlamentare dacă va candida la Primărie, susține AUR

Partidul AUR consideră că Gabriela Firea trebuie să renunțe la candidatura pentru un post de europarlamentar dacă dorește să candideze la Primăria Capitalei. Acest punct...

Rusia – Ucraina, ziua 770: Biden vrea să trimită arme Kievului chiar de săptămâna această

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în Ucraina chiar din această săptămână", după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă