Departamentul de Justiție al SUA (DOJ) a cerut Curții Supreme să respingă solicitarea președintelui ales Donald Trump de a amâna implementarea unei legi care impune vânzarea aplicației TikTok până la 19 ianuarie sau interzicerea acesteia.
Legea adoptată în aprilie impune companiei chineze ByteDance, proprietarul TikTok, să renunțe la activele platformei din Statele Unite sau să înfrunte interdicția totală a aplicației.
În documentele depuse săptămâna trecută, Trump a solicitat un termen suplimentar pentru a putea urmări o „rezolvare politică” după preluarea funcției pe 20 ianuarie.
Curtea Supremă urmează să audieze cazul pe 10 ianuarie. DOJ a susținut că cererea lui Trump ar putea fi aprobată doar dacă ByteDance poate dovedi că are șanse mari de succes în instanță, ceea ce nu a fost demonstrat.
Guvernul american subliniază riscurile la adresa securității naționale
În argumentele sale, guvernul american a subliniat că „China încearcă să submineze interesele SUA prin colectarea de date sensibile despre americani și prin desfășurarea de operațiuni de influență malignă și clandestină”.
DOJ avertizează: controlul Chinei asupra TikTok reprezintă o amenințare gravă la adresa securității naționale a Statelor Unite.
TikTok a cerut vineri Curții Supreme să blocheze legea, susținând că aceasta încalcă dreptul la libertatea de exprimare garantat de Primul Amendament al Constituției SUA.
Compania a argumentat că alte aplicații chineze, precum Shein și Temu, nu au fost vizate, sugerând că TikTok a fost targetată din cauza conținutului său și nu din motive legate de date.
Dacă legea nu este blocată până la 19 ianuarie, descărcările TikTok din App Store-ul Apple și Google Play vor fi interzise, dar utilizatorii existenți vor putea să continue să folosească aplicația.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube.