16 C
București
miercuri, 22 septembrie 2021

DNA: Secţia de combatere a corupţiei şi Secţia judiciară rămân fără procurori şefi

Procurorii îşi exprimă îngrijorarea cu privire la ”modalitatea pripită de adoptare a actului normativ”, dar şi cu privire la conţinutul acestuia. În plus, procurorii spun că nu există niciun motiv de modificare a legilor justiţiei prin ordonanţă de urgenţă, singura urgenţă fiind ”intenţia de a influenţa proceduri disciplinare în curs, argument care nu poate fi acceptat”.

”Având în vedere proiectul ordonanţei de urgenţă de modificare a celor trei legi ale Justiţiei,  aprobate cu câteva luni în urmă de către Parlament, DNA îşi exprimă îngrijorarea atât cu privire la modalitatea pripită de adoptare a actului normativ, cât şi cu privire la conţinutul acestuia şi atrage atenţia asupra blocării activităţii. Proiectul de act normativ nu a fost discutat cu reprezentanţii magistraţilor, iar transmiterea spre avizarea CSM în aceeaşi zi în care ordonanţa a fost adoptată de Guvern denotă o lipsă de preocupare pentru un dialog onest între puteri cu privire la prevederi de o importanţă deosebită, care vor afecta semnificativ funcţionarea autorităţii judecătoreşti”, a transmis, miercuri, DNA.

Procurorii spun că nu au primit nici până în prezent o versiune oficială a actului normativ adoptat, observaţiile fiind formulate pe baza textelor apărute în mass-media.

”Nu există nicio urgenţă şi nicio situaţie extraordinară care să justifice adoptarea prin ordonanţă de urgenţă a unor prevederi referitoare la eliberarea din funcţie a magistraţilor. Singura urgenţă în acest sens ar putea fi constituită de intenţia de a influenţa proceduri disciplinare în curs sau care urmează să fie exercitate, argument care nu poate fi acceptat. În acelaşi sens, nu există nicio urgenţă referitoare la schimbarea modului de organizare a parchetelor”, au transmis procurorii.

Potrivit acestora, ”avizarea propunerilor de numire a procurorilor cu funcţii de conducere  va fi făcută de Plen şi nu de către Secţia de procurori  din cadrul CSM, ca în prezent, ceea ce reprezintă o încălcare a principiului separării carierelor, consfinţit de Parlament prin modificările recente aduse legilor justiţiei şi însuşit de Curtea Constituţională”.

”Nu există nicio justificare pentru ca Guvernul să răstoarne un principiu stabilit de Parlament. Eliminarea condiţiilor de vechime pentru numirea în funcţii de conducere creează posibilitatea ca persoanele care vor îndeplini aceste atribuţii să nu deţină experienţa necesară exercitării corespunzătoare a atribuţiilor”, mai spune DNA.

Potrivit DNA, interzicerea delegărilor în funcţiile de conducere va bloca şi o va pune în imposibilitatea de a-şi exercita atribuţiile legale, având în vedere că nu vor mai putea fi verificate rechizitoriile de către procurorii şefi secţie şi nu vor putea fi traşi la răspundere autorii de fapte penale.

”Concret, din data de 20 martie 2019, Secţia de combatere a corupţiei şi Secţia judiciară din cadrul DNA rămân fără procurori şefi, prin expirarea delegărilor. În mod real, indiferent ce procedura de numire ar fi parcursă, nu se poate finaliza până la data de 20 martie 2019”, mai spun procurorii.

Aceştia afirmă că, între alte atribuţii pe care le are, procurorul şef secţie conduce şi controlează activitatea întregului personal din cadrul secţiei, verifică rechizitoriile întocmite de procurorii din subordine (inclusiv cele întocmite de procurorii şefi ai serviciilor teritoriale, soluţionează plângerile formulate împotriva măsurilor procesuale luate şi a soluţiilor dispuse de procurori).

În plus, procurorul sef al Secţiei judiciare sprijină pregătirea temeinică a procurorilor pentru şedinţele de judecată şi poate participa chiar acesta la judecarea cauzelor în care instanţa a fost învestită de DNA prin rechizitoriu.

”A fost introdusă posibilitatea eliberării din funcţie a magistraţilor pentru neîndeplinirea condiţiei de bună reputaţie; în lipsa unor garanţii privind modul în care se poate exercita această atribuţie de către secţiile CSM, se aduce atingere independenţei magistraţilor, care pot fi supuşi unor forme de presiune în acest mod”, mai spun procurorii DNA.

Tudorel Toader a anunţat, marţi, că funcţiile de conducere din Ministerul Public pot fi ocupate şi de procurori care au fost judecători şi că persoanele aflate în prezent în aceste funcţii cu delegare le mai pot ocupa 45 de zile. Pentru funcţiile de conducere din Ministerul Public, avizul va fi dat de plenul CSM.

Ultima oră
Pe aceeași temă