„În contextul declanşării procedurii de revocare a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, domnul Augustin Lazăr, Adunarea Generală a DNA, întrunită la data de 26 octombrie 2018, la solicitarea a peste o treime din totalul procurorilor din cadrul DNA, (…) a exprimat susţinerea comunicatului comun al Asociaţiei Forumul Judecătorilor din România şi Asociaţiei Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor din data de 25.10.2018”, se arată într-un comunicat al DNA.
Conform aceleiaşi surse, Adunarea Generală a DNA a adoptat şi un mesaj în care solicită asigurarea independenţei procurorilor.
„Procurorii DNA îşi exprimă ataşamentul faţă de valorile statului de drept şi de respectarea principiului independenţei sistemului judiciar în ansamblul său, care implică garanţii clare, puternice şi eficiente de respectare a independenţei procurorilor în exercitarea mandatului lor prevăzut de lege. În acest sens, procedurile de revocare a procurorilor cu funcţii de conducere trebuie să fie temeinic justificate pe baza unor criterii obiective şi să evite riscul unor decizii disproporţionate şi alimentarea unui climat de intimidare şi presiune asupra procurorilor”, se precizează în mesaj.
Peste 1.000 de magistraţi îşi exprimaseră, până vineri dimineaţă, susţinerea faţă de solicitarea adresată ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, de renunţare la procedura de revocare a procurorului general al României, a informat Forumul Judecătorilor. Asociaţia a publicat o listă cu 1.030 de judecători, procurori şi auditori de justiţie, care susţin solicitarea transmisă lui Tudorel Toader.
Asociaţia Forumul Judecătorilor din România şi Asociaţia Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor au solicitat joi ministrului Justiţiei să abandoneze procedura de revocare din funcţie a lui Augustin Lazăr.
„Asociaţia Forumul Judecătorilor din România, asociaţie profesională a judecătorilor, şi Asociaţia Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor, asociaţie profesională a procurorilor, solicită ferm ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, să abandoneze imediat procedura de revocare a procurorului general al României, Augustin Lazăr. O astfel de procedură, care ocoleşte practic garantul independenţei justiţiei, respectiv Consiliul Superior al Magistraturii, al cărui rol este unul pur decorativ, şi care nesocoteşte dreptul la apărare al procurorului supus revocării, a fost profund criticată de Comisia de la Veneţia, GRECO şi Comisia Europeană şi pune în pericol parcursul României în Uniunea Europeană şi în Consiliul Europei şi însăşi existenţa democratică a statului român, nemaivorbind de semnalul negativ şi descurajant transmis unei părţi importante a corpului magistraţilor”, preciza Forumul Judecătorilor.