25.6 C
București
luni, 15 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoDNA demontează minciunile primarului Clotilde Armand, care a vrut să se folosească...

DNA demontează minciunile primarului Clotilde Armand, care a vrut să se folosească de activitatea Direcției în campanie

Direcția Națională Anticorupție (DNA) transmite că ancheta privind polițiștii locali ai sectorului 1 care luau șpagă de la terase și restaurante a fost demarată în urmei sesizări din oficiu a procurorilor, contrar declarațiilor primarului Clotilde Armand care s-a lăudat în campanie că ea a formulat o plângere în acest sens. DNA cere stoparea manipulării.

Marți, primarul sectorului 1, Clotilde Armand, prezenta o acțiune a DNA, în legătură cu agenți ai Poliției Locale care ar fi luat șpagă de la anumiți agenți economici, în vederea obținerii unor autorizații de funcționare, ca fiind consecință a unei plângeri depuse de ea.

„Fosta echipă din administraţia PSD – PNL care lua şpagă la Poliţia Locală Sector 1 este destructurată. Sunt percheziţii ale ofiţerilor anticorupţie, în această dimineaţă, la Compartimentul Control Activităţi Comerciale. Este vorba de poliţiştii locali care fac verificări la cluburi, terase, comercianţii din pieţe etc. Reamintesc că săptămâna trecută ofiţerii DGA au ridicat 12 poliţişti locali suspectaţi că ar fi luat mită – în urma unei plângeri venită din partea mea. Aşa se reformează instituţiile publice”, a scris Armand, pe pagina sa de Facebook.

Procurorii s-au sesizat din oficiu

DNA o contrazice însă pe Clotilde Armand, susținând că procurorii s-au sesizat din oficiu.

“ Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției efectuează cercetări într-o cauză penală constituită ca urmare a unei sesizări din oficiu ce vizează suspiciuni privind săvârșirea, în perioada 2023 – 2024, a unor infracțiuni de corupție, fals, etc. de către funcționari publici din cadrul Poliției Locale Sector 1, în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu”, arată un comunicat al DNA.

Reprezentanții DNA mai solicită încetarea dezinformării în ceea ce privește activitatea Direcției, acțiuni ce conduc la manipularea opiniei publice și care se înmulțesc în ultima săptămână de campanie înaintea alegerilor locale și a celor europarlamentare.

Dan Podaru: Armand conduce Poliția Locală de aproape 4 ani

“Totodată, atragem atenția asupra necesității evitării dezinformării opiniei publice în legătură cu activitatea Direcției Naționale Anticorupție în ceea ce privește modalitatea de sesizare și de derulare a activității de urmărire penală, pentru a se evita transmiterea unor informații de natură a crea aparența desfășurării activității DNA altfel decât în cadru legal, în mod echidistant și imparțial”, se mai precizează în comunicatul DNA.

Candidatul Partidului Ecologist Român (PER) la funcția de primar al sectorului 1, Dan Podaru, spune că actualul edil, Clotilde Armand, are, de trei ani, în coordonare Poliția Locală.

Dan Podaru despre intenție de vot Clotilde Armand

“După aproape patru ani în care a condus Poliția Locală, în mod direct, Clotilde Armand dă vina pe PNL-PSD pentru corupția din instituție. Nu este altceva decât manipulare electorală din partea primarului incompetent Clotilde Armand. Clotilde Armand a numit șeful Poliției Locale. Nu se putea încheia altfel un mandat de primar al sectorului 1 marcat de incompetență și ipocrizie. Armand a numit un prim șef al Poliției Locale în 2020. În 2021, l-a numit pe Avram (n.r. – directorul general Marius Eusebiu Avram). Dacă apar elemente infracționale la Poliția Locală, singurul vinovat e primarul Clotilde Armand, nimeni altcineva”, a declarant Dan Podaru, pentru “România liberă”.

În cauza menționată, procurorii DNA au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu datele de 04 și 05 iunie 2024, a inculpaților:

AVRAM MARINA-ROXANA, polițist local în cadrul Poliției Locale Sector 1 – Direcția Control Urban – Compartimentul Control Activități Comerciale, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– luare de mită în formă continuată,
– trafic de influență în formă continuată,
– fals intelectual în formă continuată,
– divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice,
– instigare la infracțiunea de acces ilegal la un sistem informatic,
– instigare la infracțiunea de divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice,
– divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice,

IORDACHE FLORENTINA, polițist local în cadrul Poliției Locale Sector 1 – Direcția Control Urban – Compartimentul Control Activități Comerciale, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– luare de mită în formă continuată,
– trafic de influență în formă continuată,
– fals intelectual în formă continuată (două acte materiale),

VOINEA DRAGOȘ-GEORGE, polițist local în cadrul Poliției Locale Sector 1, șef al Compartimentului Control Activități Comerciale din Direcția Control Urban, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– luare de mită în formă continuată,
– complicitate la infracțiunea de fals intelectual.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

1. În perioada 2023 – 2024, în contextul efectuării unor controale la mai multe societăți comerciale cu puncte de lucru în Sectorul 1 al Capitalei, cei trei inculpați ar fi pretins de la reprezentanții acestora sume de bani cuprinse între 2.500 euro și 14.000 euro (în total 26.500 euro) și ar fi primit de la aceștia, în total, sumele de 18.000 euro și 2.500 lei.
Banii respectivi ar fi fost pretinși și primiți de inculpați, printre altele, pentru:
– a confisca o sumă de bani inferioară celei realizate ilicit de una dintre societățile controlate (s-ar fi dispus confiscarea doar a sumei de 214.708 lei, nicidecum a încasărilor totale – aproximativ 1.353.000 lei);
– a aplica rapid sancțiuni contravenționale astfel încât societatea controlată să nu acumuleze încasări prea mari în perioada suspendării activității, iar sumele obținute ilicit de societate, în perioada suspendării, să fie confiscate doar parțial,
– a nu aplica sancțiuni contravenționale pentru lipsă autorizație de funcționare.

2. În perioada 11-20.01.2023, inculpatele Avram Marina-Roxana și Iordache Florentina ar fi pretins și primit de la un om de afaceri (cercetat într-un dosar penal pe linie de disciplină în construcții) suma de 6.000 euro lăsând să se creadă că ar avea influență asupra unui lucrător de poliție din cadrul Secției 1 Poliție și că, printr-un intermediar, îl va determina pe acesta să dispună în cauza respectivă o soluție favorabilă omului de afaceri.

Inculpaților Avram Marina-Roxana, Iordache Florentina și Voinea Dragoș-George li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 05 iunie 2024, cei trei inculpați urmează să fie prezentați Tribunalului București, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă