28.2 C
București
joi, 11 august 2022
AcasăȘtirile zileiDirectoarea, acuzată că plătește dublu achizițiile și face presiuni asupra angajaților

Directoarea, acuzată că plătește dublu achizițiile și face presiuni asupra angajaților

După ce au apărut în presă date despre risipa banului public de la Colegiul Național „Gheorghe Șincai”, contabilizată chiar și la prețuri duble, pentru tot felul de obiecte și servicii, inclusiv pe bureți de șters tabla, apar noi date despre practicile la care se pare că recurge directoarea unității de învățământ, Silvia Mușătoiu, pentru a-și atinge scopurile, în disputa cu primarul sectorului 4, Daniel Băluță.

Anul trecut, când Colegiul Șincai nu dădea socoteală pentru banii cheltuiți, managementul școlii a făcut nu doar achiziții discutabile, ci și plăți pentru servicii mai mult sau mai puțin cuantificabile: 2.200 de lei pentru un abonament anual la o bază de date cu legi actualizate la zi, în condițiile în care ar fi putut găsi aceleași informații, pe alte site-uri de profil autorizate, pentru doar 300 de lei/an. Iar diferențe importante de preț se pot regăsi și la capitolul consumabile: hârtie de copiator (24.49 lei la Șincai, față de 15.56 în contractele primăriei), registre, cretă, tonere, tastaturi pentru calculator, fileu de volei, sau camere de supraveghere.

Mai mult decât atât, deși unitatea are angajați în serviciul administrativ, conducerea a considerat necesară și contractarea unui serviciu de „întreținere dulapuri”, care a costat nu mai puțin de 4.000 de lei lunar!

Și verificarea stingătoarelor de incendiu a fost o activitate bine plătită la Șincai. În timp ce majoritatea instituțiilor publice și chiar și societăți private plătesc aproape 5 lei pentru un stingător verificat, colegiul a achitat anul trecut 13 lei de bucată, pentru un lot de 78 de stingătoare.

După toate aceste date a apărut în spațiul public și un document întocmit de Sindicatul Tinerilor Profesori din România (STPR) și transmis Inspectoratului Școlar al Municipiului București (ISMB), prin care se reclamă faptul că la unitatea școlară Colegiul Național „Gheorghe Șincai” se exercită presiuni asupra personalului didactic, didactic auxiliar și nedidactic să semneze memorii și înscrisuri pentru declanșarea unui conflict de muncă.

În document se face referire la faptul că persoanele care au inițiat aceste demersuri alături de directoare ”sunt cunoscute ca având legături politice cu Partidul Național Liberal, respectiv Uniunea Salvați România – Partidul PLUS”. „Greva nu poate urmări realizarea unor scopuri politice. De asemenea, în temeiul art. 234, Codul Muncii (2) participarea salariaților la grevă este liberă. Niciun salariat nu poate fi constrâns să participe sau să nu participe la o grevă”, se arată în adresa înregistrată la ISMB semnată președintele STPR, Corneliu Riegler, prin care se solicită inspectoratului să ia măsuri în sprijinul personalului didactic, didactic auxiliar și nedidactic„care nu dorește să fie implicat în acest conflict, respectiv salariații să nu fie obligați să semneze pentru astfel de inițiative dacă ei nu doresc, acest lucru neputând avea consecințe asupra situației lor profesionale în relația cu conducerea unității de învățământ”.

Șefii opoziției din Consiliu sar la bătaie

Dacă angajați școlii se tem de eventuale represalii în situația în care ar vorbi deschis despre calvarul de la Șincai, liderii opoziției din sectorul 4 nu și-au putut stăpâni nervii săptămâna trecută, la ședința Consiliului Local al Sectorului 4. Deranjați de prezența la ședință a președintelui STPR, Corneliu Riegler, care dezvăluise legăturile politice ale conducerii Colegiului „Șincai”, aceștia l-au agresat verbal pe liderul de sindicat, iar la ieșirea din sală, unul dintre liderii mai sus menționați chiar l-a lovit pe Corneliu Riegler.

Cele mai citite

În cazul unui dezastru la centrala de la Zaporojie, țările puternic afectate ar fi Republica Moldova și România

Din orașul Zaporojie, aflat în sudul Ucrainei, până la București sunt, în linie dreaptă, mai puțin de 800 de kilometri, deci cam tot atâți...

Rata inflației a scăzut ușor, dar prețurile la produse și la servicii au crescut semnificativ. Statistică

Rata anuală a inflaţiei a coborât la 14,96% în luna iulie a acestui an, de la 15,1% în iunie, în condiţiile în care preţurile...

Real Madrid a câștigat Supercupa Europei. VIDEO

Deținătoarea UEFA Champions League, Real Madrid, a învins câștigătoarea UEFA Europa League, Eintracht Frankfurt, în Supercupa Europei. Formația din capitala Spaniei a cucerit Supercupa pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă