6.6 C
București
vineri, 29 noiembrie 2024
AcasăCulturăDicționarul mongol-român având autor pe diplomatul Traian Laurențiu Hristea a fost lansat...

Dicționarul mongol-român având autor pe diplomatul Traian Laurențiu Hristea a fost lansat la MAE

„Dicționarul mongol-român”, semnat de diplomatul Traian Laurenţiu Hristea, a fost lansat, marţi, la sediul Ministerului Afacerilor Externe(MAE), eveniment la care au participat ambasadoarea Mongoliei, Lkhagvasuren Sayanaa, consulul onorific al Mongoliei în România, prof. univ. dr. Rodica Pop, şi reprezentanţi ai mediului academic.

Lucrarea este „un instrument lingvistic util nu numai celor care studiază o limbă şi o cultură fascinantă, dar şi celor care doresc să aprofundeze istoria relaţiilor româno-mongole”, precizează reprezentanţii Arhivelor Diplomatice ale MAE într-o postare pe Facebook.

Traian Hristea este în prezent secretar de stat pentru afaceri globale şi strategii diplomatice în Ministerul Afacerilor Externe.

„Aşa cum mărturisea autorul, ideea unui dicţionar mongol-român a apărut încă din timpul studiilor sale la Universitatea de Stat din Ulan Bator. Ulterior, propria activitate diplomatică, precum şi contextul general şi multiplele schimbări pe scena internaţională au venit să îmbogăţească şi să rafineze această preocupare, care prezintă astfel nu numai sensurile propriu-zise ale cuvintelor, ci şi ale unor expresii, concepte, contexte lingvistice. O muncă de decenii, aşadar, pe multiple paliere: fonetic, lingvistic, gramatical, dar şi conceptual, necesitând multiple abilităţi şi cunoştinţe: istorie, studii culturale, lingvistică comparată, gramatică”, arată sursa citată, potrivit agerpres.ro.

Dicționarul mongol-român, lansat marți la MAE, arată particularitatea de a fi experimentat și utilizat cvasi-totalitatea sistemelor grafice linvistice din lume

În postfaţă, autorul alcătuieşte un scurt compendiu de limbă mongolă pentru cititorii români.

„Limba mongolă, sau limbile mongole şi acele limbi care aparţin direct de acestea, prezintă particularitatea de a fi experimentat şi utilizat cvasi-totalitatea sistemelor grafice folosite de umanitate pentru a-şi nota limba. Dacă scrierea chirilică mongolă, obţinută prin derivaţie din chirilicele ruseşti, leagă scrierea mongolă contemporană de ansamblul grec european, dacă scrierea latină cunoscută în R. P. Mongolă în 1940 o leagă de ansamblul latin, scrierea uigură, în cea mai mare parte de origine semitică, prezintă faţă de precedentele deosebiri esenţiale, fiind o scriere adaptată din caractere tibetane”, spune autorul.

Traian Laurenţiu Hristea a fost şef al Delegaţiei UE în Mongolia (2018-2021), în Kazahstan (2015-2018) şi în Armenia (2011-2015). A absolvit cursurile universitare la Universitatea de Stat din Mongolia în 1995, la Academia de Studii Economice din Bucureşti în 1996 şi la Universitatea de Drept din Constanţa în 2018, fiind licenţiat în economie şi drept. Din 2013, deţine titlul de Doctor în istorie conferit de Universitatea Ovidius din Constanţa, potrivit sursei citate.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

FCSB-Olympiakos Pireu 0-0. Roș-albaștrii sunt foarte aproape de primăvara Europa League

FCSB a obţinut un rezultat de egalitate important cu echipa greacă Olympiakos Pireu, 0-0, joi seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, în etapa a...

Kaspersky, producătorul rus de software antivirus, își închide biroul din România

Producătorul rus de software antivirus Kaspersky a decis să închidă biroul său local din România, ca parte a unui proces de reorganizare mai amplu...

Seară regală dedicată Curajului Civic. Campioni și Eroi: Curaj, Performanță, Civism

Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei române a găzduit, joi seară, în Sufrageria de Stat de la Palatul Regal, o seară dedicată curajului civic. În cadrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă