1.7 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDezvăluiri : Cât câștigă avocatul și decanul Baroului București, Ion Dragne, din...

Dezvăluiri : Cât câștigă avocatul și decanul Baroului București, Ion Dragne, din afacerea Stanbox

Grupul constituit de familia Stan acționează din taină sub umbrela influentului avocat Ion Dragne

Influenta familie Stan, una din principalele familii de samsari imobiliari din țară, s-a îmbogățit prin despăgubiri de milioane de Euro obținute de la magazinul Unirea Shopping Center. 

Judecătoarea Ana Maria Mateescu de la Tribunal București a acordat în 2010 suma de 9,78 milioane de lei firmei Stanbox Music pentru lipsa folosinței unei clădiri edificată fără autorizație de construcție și care este un maldăr de gunoi. După cum România Liberă a arătat deja.

Căpușarea centrului comercial Unirea continuă până în prezent. Judecătoarea Iuliana Mădălina Larion de la Secția VI-a Tribunalului București a acordat fraților Stan suma de 2,6 milioane de lei pentru lipsa de folosință a unor spații de reclame a căror locație exactă nu a putut fi identificată. Cauza cu numărul 22167/3/2018 este actualmente pe rolul Curții de Apel București la completul de doi judecători compuși din Ana Maria Ganu și Mihaela Cuzuc.

Rolul decanului Baroului București, avocatul Ion Dragne

Avocatul Ion Dragne este nelipsit din apărarea fraților Stan de ani de zile. El este cel care a obținut în instanță toate despăgubirile fabuloase pentru pretinse lipse de folosință. Puterea și influența lui Ion Dragne în cercurile juridice este de necontestat. Ion Dragne s-a lansat în avocatură la casa de avocatură Mușat și Asociații.

Citește legătura dintre Mușat și Asociații și o judecătoare de la Înalta Curte în dosarul Valutiștilor : Jocuri de culise în procesul Valutiștilor cu Magazinul Unirea

Ion Dragne a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității București în anul 1992 ca Șef de Promoție si este doctor în drept administrativ (2001, Magna cum laude) conform websitul-ui cabinetului său. Este membru al Baroului București din 1995. 

Dar Ion Dragne este și Decan al Baroului București din 2015 și Lector în cadrul Facultății de Drept a Universității „Nicolae Titulescu” din București, unde predă cursuri de Drept Procesual Civil din 2002.

Avocatul Ion Dragne,Frații Stan
Ion Dragne – Dragne și Asociații

Influența lui Ion Dragne se extinde așadar asupra mai multor generații de magistrați pe care acesta i-a format de-a lungul anilor pe băncile Facultății de Drept. Astfel că poziția lui Dragne ca Decan al Baroului București îi conferă o poziție de forță în rândul actorilor din domeniu juridic dacă ținem cont de împrejurările în care în familiile de magistrați se regăsesc adeseori avocați – soți/soții ale judecătorilor/justițiarilor de la marile curți judecătorești din București, după cum am arătat în Jocuri de culise în procesul „Valutiștilor“ cu Magazinul Unirea.

România Liberă a stat de vorbă cu surse din domeniul judiciar, care au confirmat în anonimat, că Ion Dragne nu se ferește deloc să-și folosească influența și puterea asupra foștilor elevi și avocați colegi pentru a obține câștig de cauza în litigiile sale, mai ales în cele cu onorarii ”grase” de succes.

Cât a câștigat Ion Dragne din milioanele de la Unirea?

Se ivesc, deci, două întrebări firești:

Câți bani a primit și declarat ca onorariu de succes, domnul decan al Baroului București pentru victoriile sale istorice împotriva magazinului emblemă Unirea Shopping Center?

Dar și câți bani va mai încasa împreună cu frații Stan aplicând aceeași schemă în viitor?

Din documentele studiate de România Liberă reiese că Ion Dragne, în vădit conflict de interes (era și reprezentantul fraților Stan împotriva Magazinului Unirea Shopping Center), a reprezentat în anul 2016 și 2017 fosta conducere a magazinului Unirea Shopping Center în instanță, împotriva acționarilor Unirea Shopping Center. Onorariile avocatului Dragne au variat între 15.000 și 30.000 de euro pentru fiecare speță. Ion Dragne ar fi încheiat pe lângă contractele cu Unirea Shopping Center și contracte în nume personal cu fosta directoare generală a magazinului pentru onorarii de succes. Sumele ar fi cu 6 zerouri au declarat surse apropiate de Cabinetul său de Avocatură, Dragne și Asociații. România Liberă a transmis o serie de întrebări domnului decan al Baroului București. Odată ce vom primi răspunsurile, le vom publica.

Am încercat să găsim informații publice cu privire la veniturile declarate de casa de avocatură instituțiilor statului român. Din păcate, acestea lipsesc cu desăvârșire. Nici pe site-ul termene.ro firma de avocatură Dragne & Asociații nu figurează cu vreun bilanț contabil.

Astfel că dacă ne raportăm la perioada în care Ministerul Finanțelor publica raportările financiare ale caselor de avocatură, am identificat un top alcaselor de avocatură realizat în anul 2013 de Ziarul Financiar și care dădea firma de avocați, Dragne și Asociații pe locul 9 (din 10) cu un venit anual (în 2011) de 1,9 milioane de euro. Un venit fabulos ținând cont de faptul că societatea Dragne și Asociații a fost înființată de Ion Dragne cu doar un an în urmă, în 2010, când acesta a părăsit Mușat și Asociații după 10 ani (după cum presa a relatat la momentul respectiv).

De altfel, decanul Ion Dragne a fost cel care a promovat public o sumă și de 100% pornind de la onorariu fix pentru onorarii de succes și a atacat tot public decizia instanței din dosarul Ferma Băneasa, în care Înalta Curte a subliniat legătura penală ce poate sta la baza unui onorariu de succes. Redăm următoarele pasaje din comunicatul decanului Baroului București :

”Din păcate, din motivarea deciziei instanței în dosarul „Ferma Băneasa”, dincolo de aspectele factuale particulare speței, răzbat idei care tind să relativizeze și să repună în discuție aspecte pe care le-am considerat dintotdeauna ca fiind acceptate în legătură cu rolul avocatului. Un dosar are șanse de câștig sau pierdere și orice om are dreptul la apărare, fie el și infractor. Un avocat poate susține opinii controversate sau chiar greșite din punct de vedere juridic, fără teamă că ar putea fi urmărit penal, cu atât mai mult atunci când acestea se întemeiază pe hotărâri judecătorești și irevocabile. Un avocat nu poate fi sancționat că nu a depus la dosar acte potrivnice interesului juridic al clientului. Onorariul de succes al avocatului este practicat de când lumea, fără a fi considerat beneficiu ilegal sau că interesul avocatului în recuperarea acestuia ar putea avea conotațiile unei activități nelegitime. Un raport de due dilligence nu poate fi folosit ca probă împotriva avocatului, pentru a dovedi că acesta ar fi știut că dosarul are anumite puncte vulnerabile. Este de natura unui astfel de document să arate șansele de câștig sau de pierdere ale cauzei, dar existența rezervelor față de șansele de câștig nu a fost concepută vreodată ca putând sta la baza unui acuzații împotriva avocaților, în sensul că știau sau că ar fi trebuit să știe că un client n-ar avea dreptate în opinia acuzării.”

La data de 1 ianuarie 2021 a intrat în vigoare hotărârea nr 82 din 17-18 iulie 2020 a Consiliului Uniunii Naționale a Barourilor din România care oferă un ghid orientativ de taxare a onorariului de succes.

La un calcul simplu, raportat la punctul 2.2.6 din ghid (1% din valoare), avocatul Ion Dragne ar fi luat de pe urma litigiului Stanbox cel puțin 130 000 de lei (26.000 de euro) raportat la câștigurile Stanbox de 13 milioane de lei. Dar ținând că onorariul său fix pe speță este de tot atât și aplicând majorarea de până la 100% conform ghidului UNBR orientativ, Ion Dragne ar fi putut încasa doar pe onorariul de succes în jur de 50.000 de euro și doar pe prima speță (de 9,78 mil lei).

Desigur, valorile calculate de RL sunt cu totul orientative și mult sub veniturile de 1,9 milioane de euro raportate ultima dată în 2011 de Dragne și Asociații. La zece ani distanță, nu ne-am mira ca veniturile să se fi triplat sau cel puțin dublat în mare parte datorită onorariilor de succes pe care Ion Dragne le solicită, ca și în cazul fostei conduceri a Unirea Shopping Center – cu plata la ”rezultat”.

Este greu să nu te întrebi, cum o societate, Stanbox Music S.R.L. cu afaceri de 16.449 RON și pierderi de 54.871 RON își poate permite să plătească umăr la umăr cu multinaționale precum KPMG România un avocat costisitor ca Ion Dragne.

Maldăr de mizerie la magazinul Stanbox din Unirea Shopping Center. Foto: lun martie 2021

Reamintim că România Liberă a dezvăluit că Magazinul Unirea Shopping Center a fost obligat să achite sume colosale pentru niște maldăre de gunoi în care oamenii străzii și-au găsit culcuș și pentru care Garda Mediu i-a amendat pe frații Stan la jumătatea anului în curs ca urmare a sesizării Magazinului Unirea Shopping Center dar și a dezvăluirilor din presă.

Eliza Avram
Eliza Avram
Eliza Avram scrie sub pseudonim la *România Liberă* din 2014. Jurnalist de investigații, este cunoscută pentru dezvăluirile despre corupția din România, printre care legăturile dintre Speranța Munteanu (KPMG România) și fostul premier Victor Ponta, implicarea lui Gabriel Predoiu, fratele fostului șef SIE și pe atunci ofițer SRI, într-o rețea de trafic și prostituție, dar și în acțiuni împotriva unor oameni de afaceri. Alte anchete notabile includ rețeaua de corupție de la Unirea Shopping Center și afacerile clanului Stan (Stanbox).
Cele mai citite

Accident grav pe DN 14 la Slimnic: Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

Duminică, autoritățile din județul Sibiu au activat Planul Roșu de Intervenție în urma unui accident rutier grav produs pe DN 14, în apropierea localității...

România se confruntă cu o criză economică profundă: CNS Cartel ALFA condamnă măsurile de austeritate propuse de Guvern

București, 22 decembrie 2024Confederația Națională Sindicală (CNS) Cartel ALFA a transmis un semnal de alarmă privind proiectul de ordonanță de urgență (OUG) cunoscut sub...

Pierderi masive în războiul din Ucraina: Jurnaliștii au identificat peste 84.000 de victime, dar cifrele reale ar putea fi mult mai mari

O investigație comună realizată de BBC Rusia și Mediazona, citată de Kyiv Independent, a identificat numele a 84.761 de soldați ruși care au murit...
Ultima oră
Pe aceeași temă