3.6 C
București
marți, 18 ianuarie 2022
AcasăȘtirile zileiDeportarea lui Novak Djokovic a fost amânată. Sportivul intră în detenție sâmbătă

Deportarea lui Novak Djokovic a fost amânată. Sportivul intră în detenție sâmbătă

Australia a fost de acord să amâne deportarea lui Novak Djokovic, a declarat vineri un oficial al guvernului, după ce avocații sportivului au insistat și au făcut presiuni ca acesta să fie lăsat să joace la Australian Open. Cazul său a ajuns din nou în instanță și va fi discutat abia luni seară. Între timp, Nole va fi reținut și obligat la detenție într-un hotel destinat imigranților.

Decizia a fost luată chiar dacă ministrul Imigratiei, care i-a retras viza, a spus că Djokovic reprezintă un adevărat risc pentru întreaga comunitate, el nefiind vaccinat anti Covid, scrie Daily Mail.

Inițial, hotărârea oficialului i-a spulberat tenismenului orice speranță de a mai câștiga cel de-al al 21-lea său Grand Slam. Însă, scandalul este departe de a se fi încheiat, căci avocații sârbului nu puteau să accepte o astfel de decizie. Ei s-au adresat din nou instanței și l-au acuzat pe ministru a anulat viza din cu totul alte motive ce nu țin de vaccinarea sau nevaccinarea sportivului.  Avocații au spus că, prin decizia radicală pe care a luat-o, ministrul ar fi încercat să prevină o mișcare anti-vaccinare în rândul populației. Se pare că prezența lui Nole pe pământ australian ar fi încins spiritele în rândul celor care încă mai au îndoieli cu privire la imunizare. Prin urmare, nu a vrut să le dea apă la moară acestora și i-a anulat sportivului viza. 

Decizia ministrului a fost „în mod evident irațională”, a declarat avocatul lui Djokovic, Nicholas Wood, în fața Tribunalului Federal de Circuit și Familie din Australia. El a precizat că doresc să conteste decizia de anulare a vizi în cursul zilei de duminică. Motivul? Dacă vor avea câștig de cauză, sportivul va putea juca, luni, în primul său meci de la Australian Open. 

Însă, în ciuda acestei solicitări, cazul lui Djokovic se va discuta abia luni seară, iar decizia se pare că va aparține tot  judecătorului Anthony Kelly. Acesta a anulat prima decizie de ridicare a vizei lui Nole și i-a permis sportivului intrarea în țară. 

Novak Djokovic va fi reținut sâmbătă într-un hotel destinat imigranților

Novak Djokovic nu a fost încă reținut. Acest lucru se va întâmpla sâmbătă, începând cu ora 08.00. 

În cursul zilei el se va întâlni cu avocații săi pentru a se pregăti de audiere, iar apoi va fi dus din nou în detenție. Avocatul său a cerut ca sportivul să fie lăsat în libertate pe parcursul audierilor dar se pare că acest lucru i-a fost refuzat.  Dacă viza îi va fi anulată, Nole nu mai mai primi dreptul de a intra în Australia timp de trei ani. Deci, nu va mai putea participa la Australian Open până în anul 2025. 

Cum ar putea participa Nole la Australian Open. Există o portiță de scăpare

În ciuda faptului că ministrul Imigrării, Alex Hawke, a decis să-i anuleze viza lui Novak Djokovic, sârbul ar putea fi totuși prezent la Australian Open 2022.  

Cheia acestui caz este în mâinile Guvernului australian, care ar putea să-i ofere liderului ATP viză temporară pe perioada turneului de la Melbourne. ”Dacă Djokovic depune contestație, opțiunea ar fi să-i fie eliberată o viză ‘auxiliară’ cât durează apelul. Acest lucru ar putea dura suficient pentru ca Djokovic să concureze la Australian Open”, a declarat Abul Rizvi, fost secretar adjunct al departamentului australian de imigrație. 

Îi pot oferi o viză specială, care este restrictivă și îi oferă indicații despre unde se poate muta și ce poate face. Sau ar putea rămâne în custodie administrativă. În acest caz ar avea doar permisiunea să meargă pe teren, să joace sau să se antreneze. Există opțiuni care nu sunt doar simpla deportare sau renunțare”, a spus și Peter van Onselen, doctor în științe politice în Australia, citat de jurnaliștii de la Blic. 

Urmărește România Liberă și pe pagina de Facebook

Macavei Laura
Laura are o experiență de 20 de ani în presa scrisă și online. Și-a început cariera în vremea studenției, iar primul job l-a avut la un post de radio. A fost apoi redactor, editor, redactor coordonator și reporter special la ziare precum Cotidianul, Jurnalul Național, Ziarul, Averea, etc. A fost content writer specialist la o firmă de SEO și marketing online și trainer în optimizarea SEO a articolelor din zona publishing și e-commerce.
Cele mai citite

18 echipe, salvarea lui Dinamo, dar și a fotbalului românesc

Discuțiile despre o nouă creștere a numărului de echipe din Liga I le-a dat motiv rivalilor lui Dinamo să invoce o “dedicație”. Să nu trecem...
Ultima oră
Pe aceeași temă