David Popovici este noul campion olimpic din proba de 200 de metri liber. Românul a încheiat fulminant cursa, una care va rămâne pentru istorie, și a adus astfel prima medalie delegației noastre la Jocurile Olimpice de la Paris, transmite TVR 1.
Visul lui David Popovici și al României s-a împlinit! Sportivul nostru a devenit în această seară campion olimpic în proba de 200 de metri liber, având o evoluție absolut sublimă în bazin, în finală, după ce ieri reușise să strălucească și să fie fără rival în serii și semifinale.
David a intrat din nou extrem de motivat, cu singurul gând de a termina această cursă la gât cu cea mai strălucitoare medalie, iar sportivul nostru a reușit să ajungă primul la linia de finish, după o cursă superbă, care va rămâne un reper în istoria natației.
Popovici a terminat finala de la 200 de metri liber după o cursă FABULOASĂ! Campionul nostru a scos un timp de 1:44,72.
Pe locul secund s-a clasat britanicul Matthew Richards, cu un timp de 1:44,74, în timp ce bronzul olimpic la 200 de metri a fost adjudecat de americanul Luke Hobson (1:44,79).
Alain Bernard a dat startul festiv. Acesta a fost unul din cei mai mari înotători francezi, cu 4 medalii olimpice, dintre care 2 de aur.
David Popovici a intrat în calificări de duminică seara
Traseul lui David Popovici la Jocurile Olimpice de la Paris a început duminică la prânz, unde a evoluat în seria 4 de calificare, alături de alți 7 înotători, printre care campionul mondial en-titre Hwang Sunwoo (Coreea de Sud) și Pan Zhanle (China), două staruri ale natației din Asia, care emit mari pretenții.
Popovici a plecat de pe culoarul 4 și a condus cursa de la un capăt la altul. Românul a întors primul după primele două lungimi de bazin. David a încheiat seria cu un timp de 1.45,65, calificându-se în semifinale cu cel mai bun timp.
El a fost urmat de belgianul Lucas Henveux (Belgia, 1:46.04) și Hwang Sunwoo (Coreea de Sud, 1:46.13).
Duminică seara, în semifinale, David a fost din nou magistral și a avut primul timp din penultimul act. Popovici a terminat cu 1:44.53, un timp extrem de bun, fiind urmat de britanicul Duncan Scott, cu un timp de 1 min 44 sec 94/100.
Popovici a intrat în istoria înotătorilor români cu performanțe deosebite la Jocurile Olimpice
Debutul României în competițiile olimpice de înot a fost semnat de Iosif Novak, la Jocurile Olimpice de la Helsinki, din 1952.
Primul succes notabil al natației românești a venit în 1984, la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, unde Anca Pătrășcoiu a obținut medalia de bronz la proba de 200 metri spate.
La Jocurile Olimpice de la Seul, din 1988, Noemi Lung a devenit prima înotătoare din România care a câștigat două medalii olimpice la aceeași ediție. Ea a obținut argintul în proba de 400 metri mixt și bronzul la 200 metri mixt.
Un moment de referință pentru înotul românesc a fost Jocurile Olimpice de la Sydney, din 2000, unde Diana Mocanu a devenit prima campioană olimpică a României la această disciplină. Ea a câștigat aurul la proba de 100 metri spate și a repetat performanța la 200 metri spate, devenind astfel și prima dublă campioană olimpică a României în înot.
La Jocurile Olimpice de la Atena, din 2004, Răzvan Florea a scris istorie, devenind primul și singurul înotător român care a câștigat o medalie olimpică la masculin. El a obținut bronzul la proba de 200 metri spate, iar de atunci și până acum, la David Popovici, nimeni nu a mai reușit o asemenea performanță.
Tot la Atena, în 2004, Camelia Potec a adus României ultima medalie olimpică în înot, câștigând aurul la proba de 200 metri liber.
Medalii olimpice câștigate la înot de România până la Paris 2024:
3 aur
2 argint
4 bronz
JO Paris 2024: România a început bine și avem speranțe
Ziua de sâmbătă a adus evenimente unul și unul la Paris, într-o zi în care au avut loc probe la nu mai puțin de 24 de discipline și la capătul căreia s-au acordat primele 14 seturi de medalii. Românii au intrat și ei în competiție, iar ziua a fost bună pentru cei care ne-au reprezentat la canotaj, tenis de câmp și tenis de masă, potrivit Eurosport.
Jocurile Olimpice de la Paris au continuat sâmbătă, după grandioasa Ceremonie de Deschidere, care a avut loc vineri seara, pe Sena. Românii au intrat în concurs la mai multe discipline, iar primele rezultate obținute ne oferă motive de speranță că am putea să ne întoarcem din capitala Franței cu mai multe medalii decât am făcut-o ultima dată, la Tokyo 2020.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!