29.2 C
București
joi, 26 septembrie 2024
AcasăPoliticăDaniel Băluță face un apel la adresa lui Nicușor Dan să emită...

Daniel Băluță face un apel la adresa lui Nicușor Dan să emită autorizația de construcție pentru refacerea Planşeului Unirii

Primarul Sectorului 4, Daniel Băluţă, face un apel public la adresa primarului general al Capitalei, Nicuşor Dan, şi a echipei acestuia, solicitând emiterea de îndată a autorizaţiei de construire necesare pentru demararea lucrărilor de consolidare şi refacere a Planşeului Unirii.

Potrivit unui comunicat al Primăriei Sectorului 4 transmis, joi, înlocuirea Planşeului Unirii este o urgenţă, iar amânarea acesteia reprezintă „un risc la adresa siguranţei şi a integrităţii fizice” a zecilor de mii de oameni care tranzitează, zilnic, centrul Bucureştiului, conform celor mai recente completări ale expertizei tehnice, care a încadrat structura rutieră din centrul Capitalei în clasa tehnică IV din V posibile – „nesatisfăcător”.

Conform experţilor, „este necesară începerea cât mai repede posibil a lucrărilor de reabilitare/consolidare/înlocuire a podului, întrucât un colaps al structurii, nu neapărat general, dar foarte probabil local, este posibil să se producă în orice moment, existând pericolul de cedare (prăbuşire)”.

Primăria Sectorului 4 are un plan și pentru situația în care nu se obține autorizația de construcție

Băluţă a explicat că autoritatea locală este pregătită şi pentru situaţia în care autorizaţia de construire pentru Planşeul Unirii nu va fi emisă în regim de urgenţă, însă şi în acest caz este nevoie de „colaborarea onestă” din partea Primăriei Municipiului Bucureşti.

„În acest moment, Sectorului 4 îi mai lipsesc trei avize. Unul de la ALPAB, ai cărei reprezentanţi ne-au comunicat faptul că eliberarea avizului nu este de competenţa lor şi ne-au îndrumat către cabinetul primarului general, adică spre instituţia care ne solicitase avizul ALPAB. Fără acest aviz, pe care în mod evident nu-l putem obţine, nu se poate elibera nici avizul Direcţiei de Mediu a Primăriei Capitalei. Mai mult, ne lipseşte şi avizul Comisiei Tehnice de Circulaţie, instituţie aflată, de asemenea, în subordinea Primăriei Municipiului Bucureşti. Reprezentanţii acestei comisii şi-au motivat imposibilitatea eliberării avizului prin faptul că au rămas, în momentul de faţă, fără regulament de funcţionare, lucru care înseamnă, de fapt, o desfiinţare a acestei comisii”, a declarat primarul Daniel Băluţă.

Conform comunicatului, „având în vedere refuzul Primăriei Municipiului Bucureşti de a emite autorizaţia de construire în regim de urgenţă, comunicat public de edilul general, Nicuşor Dan”, se constată „inconsecvenţa practicii în domeniu” a municipalităţii.

„Sub semnătura primarului general, instituţia a autorizat, în 2023, în regim de urgenţă, lucrările de consolidare a Podului Grant, ce se afla în aceeaşi clasă tehnică, IV din V – „nesatisfăcător”, precum Planşeul Unirii. La acel moment, în autorizaţia de construire se menţiona că urgenţa demarării lucrărilor este dată tocmai de încadrarea structurii în clasa tehnică IV. În plus, Planşeul Unirii are porţiuni cu degradări de nivel tehnic V, aproape 100 de ani vechime, este aşezat în apă, peste două magistrale de metrou”, se explică în comunicatul citat.

Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă a dispus, în şedinţa de miercuri, ca instituţiile abilitate să emită cu celeritate avizele şi autorizaţiile necesare pentru demararea lucrărilor de consolidare şi reabilitare la Planşeul Unirii.

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat miercuri că va elibera autorizaţia de construire în cazul Planşeului Unirii după ce Primăria Sectorului 4 va depune toate avizele solicitate.

Planșeul din Piața Unirii va intra în reparații. Cum vor suporta bucureștenii haosul creat

Planșeul care susține Piața Unirii din București va intra în reparații. Acest lucru va aduce restricții de trafic. Momentan, la Guvern au fost semnate contractele de reparații și consolidare. O companie românească va coordona lucrările. Sub planșeul realizat în anii ’40 și unde nu s-a mai intervenit din anii ’80, se află stațiile de metrou Unirii 1 și Unirii 2, precum și pasajul dintre cele două stații, potrivit Antena 1.
Construit în 1936 şi niciodată reparat, planşeul poate ceda oricând, spun inginerii care l-au încadrat în clasa de risc 4 din 5 posibile. Grinzile de susţinere sunt fisurate, armăturile rupte, iar infiltraţiile de apă macină placa de beton. Structura trebuie demolată şi refăcută total. 750 de milioane de lei este devizul.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Puzzle în Educație. „Masa sănătoasă” a elevilor e pasată de la Ministerul Educației, la autoritățile locale

Ligia Deca spune că e responsabilitatea primarilor, iar edilii arată cu degetul spre directorii de școli Ministerul Educaţiei a­locă peste un miliard de lei pentru...

Ciucă dă iar cu măciuca

Prezent la o reuniune a organizației femeilor liberale (la care avem informații că Rareș Bogdan n-ar fi participat), ostașul-poștaș aflat în slujba Cotroceniului...

Digitalizarea serviciilor publice: 60 de servicii vor funcționa online până în 2026, anunță ministrul de resort

Până în 2026, România va avea cel puțin 60 de servicii publice disponibile în format digital, conform declarațiilor ministrului Digitalizării, Bogdan Ivan. Acesta a...
Ultima oră
Pe aceeași temă