31 C
Bucharest
Sunday, 24 September 2023
HomeSănătateDacă nu se iau măsuri imediate, omenirea ar putea să se întoarcă...

Dacă nu se iau măsuri imediate, omenirea ar putea să se întoarcă în epoca pre-antibiotice, spun experții OMS

Experții Organizației Mondiale a Sănătății au lansat un avertisment îngrijorător cu privire la lupta noastră nesfârșită împotriva bacteriilor periculoase: Rezerva de noi antibiotice, în special cele care pot face față bacteriilor rezistente la medicamente, se epuizează.

Noul raport al OMS a fost prezentat în cadrul unei sesiuni speciale online a Congresului european de microbiologie clinică și boli infecțioase, la începutul acestei luni, de Valeria Gigante, șefa de echipă a Diviziei de rezistență antimicrobiană a OMS. Acesta se bazează pe o analiză publicată de OMS anul trecut, potrivit gizmodo.com.

Potrivit raportului, doar 12 antibiotice noi au intrat pe piață între 2017 și 2021. Alte 27 de antibiotice experimentale care vizează infecții bacteriene “critice” – cum ar fi Acinetobacter baumannii și Pseudomonas aeruginosa – sunt în curs de dezvoltare clinică.

Însă doar șase dintre aceste medicamente sunt considerate suficient de diferite de antibioticele existente pentru a putea fi utilizate fără îngrijorare împotriva bacteriilor rezistente la medicamente. Și numai patru sunt concepute cu un mecanism de acțiune cu adevărat unic. În timp ce unele dintre aceste medicamente se află în stadii avansate de testare și ar putea ajunge în curând la public, altele ar putea eșua pe parcurs, lăsându-ne cu și mai puține opțiuni.

Bacteriile evoluează în mod constant, iar multe dintre cele care pot provoca boli umane s-au adaptat în mod constant la antibioticele noastre existente. Adesea, trucurile pe care bacteriile le învață (și le transmit altor bacterii) pentru a eluda un antibiotic pot fi folosite pentru a învinge alte medicamente aparținând aceleiași clase. Astfel, fără o aprovizionare constantă cu antibiotice cu adevărat noi sau alte strategii de tratament, aceste bacterii vor depăși rapid orice le trimitem.

Vedem deja cazuri de infecții bacteriene practic rezistente la toate medicamentele disponibile, iar altele vor urma în mod inevitabil. Chiar și în prezent, se crede că până la 5 milioane de decese anuale în întreaga lume sunt legate de infecțiile rezistente la medicamente. În următorii 30 de ani, superbacteriile ar putea ucide mai mulți oameni decât cancerul.

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Polițiștii au oprit cu focuri de armă un bărbat suspectat că furase o mașină

Polițiștii din cadrul IPJ Ilfov au făcut uz de arme pentru a opri și a reține un bărbat suspectat că furase o mașină. Intervenția polițiștilor...

Fata de 17 ani a fost violată în tabăra AUR

Realitatea Plus a intrat în posesia certificatului medico-legal prin care este confirmată agresiunea fizică la adresa minorei de 17 ani violată în timpul...

Milionarul Loto din Iași a fost înmormântat. A avut o avere, dar n-a scăpat de blestemul câștigătorilor

Despre viața sa s-ar putea scrie un roman de succes. Cazacu are un om de afaceri prosper când a câștigat la Loto. După...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies