8.9 C
București
duminică, 20 aprilie 2025
AcasăPoliticăCustodele Coroanei Margareta a României: Țările trebuie să se apere de amenințări...

Custodele Coroanei Margareta a României: Țările trebuie să se apere de amenințări ca finanțarea interferenței electorale

Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei găzduiește joi, la Palatul Elisabeta, în Sala Regilor, atelierul „Finanțe și Securitate într-o Lume în Schimbare”, organizat la București de Centre for Finance and Security din cadrul Royal United Services Institute for Defence and Security Studies (RUSI) din Marea Britanie și platforma online 45north.

La acest eveniment sunt prezenți reprezentanți ai RUSI și ai platformei online 45north, reprezentanți ai instituțiilor statului și ai mediului financiar-bancar din țara noastră.

Majestatea Sa „Finanțe și Securitate într-o Lume în Schimbare”,Majestatea Sa,Finanțe și Securitate într-o Lume în Schimbare

Foto arhiva RL, 20 martie 2025, Palatul Elisabeta



DISCURSUL MAJESTĂȚII SALE LA ÎNTÂLNIREA DE LA PALATUL ELISABETA, 20 MARTIE 2025

„Doamnelor și domnilor,

Trăim într-o lume în care înțelegerea punctului comun dintre finanțe și securitate trebuie să fie esențială pentru strategia guvernelor, a sectorului privat și a societății civile.

Nu este nevoie să vă reamintesc de provocarea noastră serioasă de securitate. În ultimii trei ani, continentul nostru se confruntă cu un război de agresiune care amenință securitatea Europei și toate principiile în care credem.

La trei ani de la introducerea lor, implementarea și punerea în aplicare a seriei de sancțiuni impuse de UE Rusiei necesită eforturi constante pentru a contracara tacticile evoluate ale acesteia de a le ocoli.

Cu toate acestea, pe lângă accentul pe punerea în aplicare a sancțiunilor, țările trebuie să ia în considerare și amenințările reprezentate de probleme mai ample, cum ar fi finanțarea interferenței electorale și eforturile statelor ostile de a submina democrația și economiile noastre.

Suntem mândri de contribuțiile României la efortul întregii lumi occidentale de a susține Ucraina. În calitate de președinte al Crucii Roșii Române, am mers adesea la granița noastră cu Ucraina și am fost martor direct la efortul nostru umanitar.

Totodată, nu trebuie să uităm de vulnerabilitatea fraților noștri din Moldova. În ultimii câțiva ani și în deplină coordonare cu președintele Maia Sandu și guvernul nostru, soțul meu și cu mine am călătorit în multe capitale europene pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la situația dificilă a Republicii Moldova.

Țara a fost supusă tuturor, de la presiuni militare și politice până la tentative de mită și manipulare electorală. Din fericire, surorile și frații noștri moldoveni au rezistat tuturor acestor încercări de destabilizare. Dar, sunt sigură că veți fi de acord cu mine, nu putem lua nimic degeaba.

În cele din urmă, solidaritatea noastră cu Ucraina și Moldova și capacitatea noastră de a continua să sprijinim securitatea acestora depind de activitățile instituțiilor colective ale guvernelor noastre și ale societății noastre civile.

De aceea sunt bucuroasă să vă urez bun venit la Palatul Elisabeta, centrul activităților noastre de astăzi, unde în următoarele ore, sper că veți putea explora, împreună cu Centrul de Finanțe și Securitate de la Institutul RUSI din Londra și „45 North”, partenerul vostru român, toate aceste eforturi critice.

Vom avea nevoie de ajutorul vostru și de unitatea noastră națională în următoarele luni!”

Seară regală pentru Corpul Diplomatic. Majestatea Sa Margareta a României: Țara noastră rămâne puternică/Țara noastră va rămâne fidelă alianțelor sale

Majestatea Sa Custodele Coroanei a găzduit în Sala Tronului de la Palatul Regal marți, 10 decembrie 2024, seara anuală dedicată Corpului Diplomatic acreditat la București, transmite romaniaregala.ro.
Prima recepție de acest fel a avut loc acum 158 de ani, în Sala Tronului din Palatul Regal de atunci, și a fost găzduită de Principele Suveran Carol I, în primul său an de domnie. După aceea, în preajma fiecărui An Nou, Regii Carol I, Ferdinand, Carol al II-lea și Mihai I au păstrat tradiția onorării legăturilor diplomatice dintre România și țările lumii. După o întrerupere de cinci decenii, Regele Mihai I a reluat tradiția Serilor Regale anuale ale Corpului Diplomatic în decembrie 1997, la București. Majestatea Sa Custodele Coroanei a găzduit aceste evenimente începând din anul 2009. Serile au avut loc la Sala Regilor de la Palatul Elisabeta, în Holul de Onoare al Castelului Peleș și, din anul 2016 încoace, la Sala Tronului din Palatul Regal.

În prezența Custodelui Coroanei și a Alteței Sale Regale Principele Radu, recepția a început cu intonarea Imnului Regal, de către Orchestra Reprezentativă a Ministerului Apărării Naționale. A urmat discursul Custodelui Coroanei Române și discursul Excelenței Sale Arhiepiscopul Giampiero Gloder, Nunțiul Apostolic, Decan al Corpului Diplomatic. A fost prezentă Alteța Sa Regală Principesa Sofia.

La seara regală au luat parte ministrul Afacerilor Externe, ES doamna Luminița Odobescu, membri ai Parlamentului României, reprezentanți ai Guvernului, ai Ministerului Afacerilor Externe și ai Ministerului Apărării Naționale, Șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, șefi ai misiunilor diplomatice bilaterale și multilaterale acreditate în România și membri ai Casei Majestății Sale.

Urmărește România Liberă pe X,  Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă