21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăȘtirile zileiCursă aeriană Asia - Europa. NATO acordă sprijin României

Cursă aeriană Asia – Europa. NATO acordă sprijin României

Avionul care a realizat această cursă la mare distanță, între Coreea de Sud și România, este o aeronavă de transport C-17, care a fost pusă la dispoziția României de către NATO. Acest serviciu a fost posibil datorită faptului că România este stat membru al Unității Multinaționale de Transport Strategic, alături alte nouă țări NATO (Bulgaria, Estonia, Lituania, Olanda, Norvegia, Polonia, Slovenia, SUA și Ungaria) și de două state membre ale Parteneriatului pentru Pace (Finlanda și Suedia).

Potrivit Ministerului Apărării Naționale (MApN), acest transport aerian în beneficiul României a fost asigurat în cadrul cotei de ore de zbor alocate României, ca stat membru al Unităţii Multinaţionale de Transport Strategic. Unul dintre comandanţii echipajelor care a operat aeronava pe timpul acestei misiuni este locotenent-comandorul George Crăciun, pilot din Forţele Aeriene Române, detaşat în cadrul Unităţii Multinaţionale de Transport Strategic.

Echipamentele livrate pe aeroportul Otopeni, între care 100.000 de combinezoane de protecţie, au fost cumpărate de statul român prin Oficiul Naţional de Achiziţii Centralizate.

La o lună de la diagnosticarea primului caz de coronavirus în România, pe teritoriul național erau raportate, până în ziua de joi, 26 martie, 17 decese și peste 900 de cazuri de infectare cu COVID-19. Totuși, dintre cazurile declarate inițial, 86 de pacienţi din România deja erau vindecați.

Se deschid spitale militare de campanie

Ministerul Apărării Naționale va deschide, în câteva zile, spitalul de campanie tip ROL 2, care a fost montat de militarii români în incinta Institutului Național de Gerontologie și Geriatrie „Ana Aslan” de la Otopeni.

Un alt spital militar mobil al Armatei Române va fi instalat în județul Constanța, pe un stadion.

“Unitatea mobilă va funcţiona cu monospecializare, fiind dedicată tratării cazurilor uşoare şi medii de coronavirus iar personalul medical militar va fi detaşat la Constanţa pentru funcţionarea acestui spital, menit să reducă din presiunea exercitată pe Spitalul de Boli Infecţioase”, a anunțat prefectul de Constanța.

O formațiune medicală tip ROL 2, cum este cea de la Otopeni, are în compunere corturi medicale și containere – care cuprind, printre altele, unități de triaj, laborator, radiologie, sterilizare, zonă de decontaminare, “structura urmând să devină operațională, din punct de vedere administrativ, în circa 5 zile de la începerea lucrărilor de instalare, iar din punct de vedere medical, după parcurgerea etapelor de autorizare și acreditare”, a anunțat un comunicat al MApN. Corturile sunt pentru persoane în carantină, iar containerele sunt dotate pentru tratamente.

Spitalul are o suprafață totală de 12.000 de metri pătrați. Potrivit MApN, formațiunea medicală tip ROL 2 “va funcționa ca o entitate medicală adaptată patologiei infecţioase pentru tratarea cazurilor uşoare și medii de infectare cu COVID-19”.
Activitatea acestui spital este sprijinită de Direcția Medicală a MApN, Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Carol Davila”, Statul Major al Forţelor Terestre, Statul Major al Forțelor Aeriene, Comandamentul Logistic Întrunit și Comandamentul Comunicaţiilor şi Informaticii.

Formațiunea medicală de nivel ROL 2 al MApN a mai funcționat ca secție externă de boli infecțioase la combaterea virusului Ebola și a fost parte componentă a exercițiilor NATO „Saber Guardian 19” și „Vigorous Warrior 19” – cel mai mare exercițiu cu focus medical organizat până în prezent de Alianța Nord-Atlantică, care s-au desfășurat anul trecut în România.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...

Hidroelectrica anunță că Barajul Izvorul Muntelui este în perfectă siguranță după seismul de joi dimineață

Hidroelectrica a anunțat că Barajul Izvorul Muntelui, unul dintre cele mai mari din Europa, este în perfectă siguranţă după seismul produs joi dimineață în...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă