Clienții restaurantelor din România au început să remarce pe nota de plată și o rubrică nouă, în care se poate înscrie un bacșiș legal.
Clientul poate bifa procentul, din valoarea inițială a notei, pe care vrea să-l ofere suplimentar. Probabil că, dacă se bifează această rubrică, întreaga notă, inclusiv bacșișul, se poate plăti cu cardul.
Pe formularul tip, există trei procente de bacșiș sugerate clientului. Acestea sunt 10 la sută, 12 la sută și 15 la sută. Există și posibilitatea ca clientul să nu bifeze vreuna din aceste trei variante ci să scrie, mai jos, ce altă sumă vrea să ofere.
Apare varianta unui bacșiș legal dar el nu devine obligatoriu
Există și posibilitatea ca clientul să nu bifeze niciuna dintre cele trei procente sugerate și nici să nu scrie o altă sumă. În acest caz, clientul nu lasă nimic în plus. Deci bacșișul rămâne doar o opțiune, nu devine obligatoriu.
Nu se știe deocamdată dacă clienții români nu vor prefera, poate, ca și în trecut, să lase un bacșiș chelnerului în numerar, fără să mai menționeze valoarea acestuia pe nota de plată.
Ideea de a legaliza bacșișul este menită, din punctul de vedere al statului, de a-l impozita. Banii care se scriu pe nota de plată nu mai sunt „bani negri” dar se impozitează.
În unele țări occidentale, „recompensa” pentru ospătar este de multă vreme trecută pe bon.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!