17.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăȘtirile zileiCum a ajuns o biserică să fie executată silit

Cum a ajuns o biserică să fie executată silit

O biserică din județul Constanța ar trebui să fie scoasă la licitație peste câteva zile. Decizia a fost luată de o instanță, care a stabilit că aceasta este modalitatea prin care o societate comercială își poate recupera datoria. Este vorba despre o datorie de 350.000 de lei. Astfel, Parohia Bugeac, din comuna Ostrov, județul Constanța, ar urma să fie scoasă la licitație în data de 3 aprilie 2019.
Povestea a început în urmă cu mai mulți ani, când societatea privată a executat lucrări la biserică, dar nu a fost plătită. Pentru a-și recupera banii, aceasta a apelat la instanță. În toamna anului 2017, parohia a pierdut procesul la Curtea de Apel Constanța. Preotul de acolo nu a anunțat Arhiepiscopia Tomisului, considerând că poate descurca singur ițele în instanță și că Arhiepiscopia nu este parte a procesului. Parohia nu a plătit banii, așa că magistrații au decis că poate fi executată silit. Biserica ar fi evaluată la circa 423.000 de lei, deci mai mult decât datoria consemnată.

Se vinde și terenul

La licitație sunt scoase atât biserica propriu-zisă, cât și terenul. „În data 03.04.2019, ora 12.00, va avea loc în Constanţa (…) vânzarea la licitaţie publică a imobilului situat în Bugeac, comuna Ostrov, jud. Constanţa, (…) imobil compus din teren intravilan în suprafaţă de 1.298 mp şi construcţie (lăcaş de cult nefinalizat – biserică) cu o suprafaţă construită la sol de 175 mp, proprietatea debitoarei Parohia Bugeac. Preţul la care a fost evaluat imobilul este de 423.785 de lei şi a fost stabilit de evaluator…”, se arată în dosarul de executare.

E ilegal, spune Arhiepiscopia

Arhiepiscopia Tomisului a fost luată prin surprindere de decizia instanței. Permanența Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Tomisului, întrunită în ședință, urmare a situației apărute la Parohia Bugeac, a anunțat că executarea silită este ilegală. „Arhiepiscopia Tomisului a luat cunoștință cu surprindere și cu îngrijorare de promovarea unei acțiuni de executare asupra unui bun sacru, anume biserica (lăcașul de cult) Parohiei Bugeac, complet ilegale și fără respectarea Statutului BOR și Legea Cultelor. Arhiepiscopia Tomisului a luat legătura cu executorul judecătoresc și și-a expus punctul de vedere asupra legalității executării, urmând ca, în funcție de răspunsul acestuia, să demareze acțiune în instanță. Dacă va fi necesar, în perioada imediat următoare, Arhiepiscopia va demara acțiuni atât în ce privește contestarea executării, cât și asupra datoriei pe care Parohia Bugeac ar avea-o la societatea de construcții, reprezentată de executorul judecătoresc. Reiterăm faptul că, în conformitate cu Statutul BOR ART.170 al. 1-3, bunurile sacre sunt inalienabile, insesizabile și imprescriptibile. Considerăm că a fost o acțiune pripită a unui executor judecătoresc lipsit de experiență judiciară în ceea ce privește Legea Cultelor și Statutul BOR”, a precizat purtătorul de cuvânt al instituției, pr. Eugen Tănăsescu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă