2.9 C
București
marți, 18 martie 2025
AcasăEconomieCum a ajuns Bucureștiul la egalitate cu Bruxellesul la PIB-ul per capita...

Cum a ajuns Bucureștiul la egalitate cu Bruxellesul la PIB-ul per capita din UE

Regiunea Bucureşti-Ilfov a atins 190% din PIB-ul per capita din Uniunea Europeană, potrivit datelor raportate pentru 2023. Capitala României se clasează astfel după două regiuni din Irlanda şi Luxemburg şi la acelaşi nivel cu Bruxelles, potrivit Antena 1.

Regiunile din UE cu cel mai mare PIB pe cap de locuitor sunt Eastern and Midland din Irlanda (244,7%), Luxemburg (236,8%), Southern Ireland (224,7%), Praga (192,8%) şi Region de Bruxelles Capitale/Brussels Hoofdstedelijk Gewest din Belgia (190,6%).

În restul țării diferențele între nivelul de trai sunt evidente



Regiunea Bucureşti-Ilfov a avut o creştere susţinută an de an, de la 165% în 2020, la 190% în 2023. Hamburg (189%), o zonă dezvoltată din Germania, a fost depăşită. Dacă în Capitală şi în zonele limitrofe suntem în topul european, în restul ţării lucrurile stau total diferit. Cea mai apropiată zonă ca dezvoltare şi nivel de trai este regiunea Vest (78%). Urmează apoi Nord Vest (71%), Centru (70%), Sud Est (61%), Muntenia (60%), Sud Vest (62%) şi Nord Est (47%).

La nivel UE, cele mai slabe zone sunt Mayotte (o insulă africană administrată de Franţa cu 27,6%), Yuzhen Tsentralen din Bulgaria (41,3%), Voreio Aigaio din Grecia (42,3%) și Severozapadnoe din Bulgaria (42,5%).

PIB-ul României l-a depășit pe cel al Poloniei și devansează alte economii europene

România a depășit Polonia la PIB per capita, ajustat la paritatea puterii de cumpărare, conform celor mai recente date, scrie Ziarul Financiar.

Anunțul a fost făcut de Ionuț Dumitru, profesor la Academia de Studii Economice (ASE) București, în cadrul conferinței Concordia „Sistemul Fiscal din România: Prosperitate, convergență și sustenabilitate fiscal-bugetară”.

„România a depăşit Polonia la PIB per capita la paritatea puterii de cumpărare la ultimele date, din 2023. Creşterea economică mai mare a fost în ţările europene care au adoptat cota unică de impozitare. Din cele 14 ţări care au avut scăderi de PIB per capita faţă de media UE, toate au avut cotă de impozitare progresivă”, a explicat Dumitru.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Evaziune fiscală de peste 51 de milioane de lei, descoperită la un operator economic din Prahova

În perioada 2018 – 2024, firma a înregistrat fictiv în contabilitate, deșeuri feroase și neferoase de la persoane fizice neînregistrate fiscal Un agent economic din...

Donald Trump promite că marți se va face desecretizarea completă a arhivelor privind asasinarea președintelui John F. Kennedy

Restul arhivelor guvernului american cu privire la asasinarea președintelui John F. Kennedy în 1963 vor fi publicate marți, a anunțat luni Donald Trump, care...

Kelemen Hunor spune că actuala coaliție va „rezista” doar dacă președintele ales va fi Crin Antonescu

Actuala coaliție poate merge mai departe numai în situația în care candidatul Alianței România Înainte, Crin Antonescu, va câștiga alegerile, altfel nu se poate,...
Ultima oră
Pe aceeași temă