5.7 C
București
marți, 6 decembrie 2022
AcasăȘtirile zileiCristian Ghinea: Ar fi o nebunie să redeschizi negocierea PNRR

Cristian Ghinea: Ar fi o nebunie să redeschizi negocierea PNRR

Cristian Ghinea spune că ar fi o nebuie să se redeschidă negocierile PNRR. PSD a anunțat prin vocea lui Marcel Ciolacu că are de gând să renegocieze anumite capitole din Planul Național de Reziliență și Redresare deja stabilit de către România cu Bruxelles-ul. Liderul PSD face referire în special la capitolele asumate de România în ceea ce privește majorarea pensiilor.

Cristian Ghinea, fostul ministru al Fondurilor Europene, a explicat pentru HotNews.ro dacă se poate redeschide negocierea pe PNRR și ce implică acest lucru.

Fostul ministru susține că potrivit regulamentului european, Planul Național de Redresare și Reziliență va fi evaluat la jumătatea implementării, undeva prin 2023 iar România poate să agreeze cu Comisia anumite ajustări.

De asemenea o nouă discuție este chiar recomandată, susține Ghinea pentru că „anumite componente, capitole vor merge mai bine iar alte mai rău și se pot face realocări”.

„În regulament nu spune nici că se pot nici că nu se poate renegocia condițiile dar tot regulamentul este făcut în ideea că după niște negocieri foarte complicate, aceste planuri sunt niște mastodonți care sunt negociați la literă de către Comisie și statul membru. Prezumția este că ar fi o nebunie să te apuci să redeschizi negocierea. În acest caz, logic vorbind se blochează implementarea până când o nouă negociere se finalizează pentru că nu se pot implementa doar bucăți din plan. De ce? Pentru că tot planul are componente care depind unele de altele. De exemplu ținta de verde, ținta de digital trebuie calculată pe tot planul”, a declarat Ghinea.

Cristian Ghinea spune că ar exista riscul să se obțină condiții mai proaste

Negociatorul șef al PNRR susține că există riscul să se obțină „niște condiții mai proaste decât prima negociere”.

„Să nu uităm că prima negociere a fost făcută de un Guvern care avea predictibilitate la Bruxelles, de oameni care aveau network-ul necesar la Bruxelles și am fost capabili să împingem la nivel politic anumite chestiuni. O redeschidere nu pornește de la baza a ceea ce am negociat până acum, o redeschidere înseamnă că toate discuțiile se reiau de la zero”, a subliniat acesta.

Ghinea atrage atenția că la capitolul Pensii, România nu are prevăzut în PNRR creșterea obligatorie a vârstei de pensionare.

„Legea PSD este fix buba de la care a plecat problema pensiilor în România, de unde am avut recomandarea de țară să avem un sistem echilibrat de pensii. Această recomandare ar trebui să fie acoperită prin PNRR. Acele măsuri luate de PSD pe pensii au dus la dezechilibrarea sistemului, au speriat Comisia Europeană în sensul în care bugetul României era amenințat.

Au venit recomandările de țară și apoi a trebuit să preluăm aceste recomandări și să le rezolvăm prin PNRR. Nu este loc nici teoretic nici practic în PNRR să arunci cu banii efectiv din pixul Guvernului. Am calculat din PNRR un plafon maximal din buget de 9,4% care permite creșteri de pensii moderate și în funcție de niște factori statistici. Guvernul trebuie să stabilească care este mixul de date statistice pe baza căruia cresc pensiile poate să fie creștere economică combinată cu inflație asta e formula statistică prin care pensionarul trebuie să știe că îi crește punctul de pensie în fiecare an la fel nu în funcție de cum are chef Ciolacu sau Grindeanu sau Vasilescu”, a explicat Ghinea.

Emanuel Neacsu
Emanuel Neacsu
Am scris pentru prima dată în presă la Ziarul Cotidianul, în 1996. Am fost șef pe secția politic la Gardianul. Am venit la România Liberă în 2007 și am lucrat un an la ediția online. Mi-am continuat cariera ca redactor Digi 24 (5 ani) și am revenit la România Liberă ca editor pe secția politic.
Cele mai citite

Un incendiu s-a produs pe platforma Kronospan din Sebeş

Un incendiu a izbucnit în noaptea de luni spre marţi pe platforma Kronospan din Sebeș, producător de plăci pe bază de lemn, ca urmare...

Două becuri, la Guvern; unul, la primărie…

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, se fălește că a iluminat Bucureștiul de Crăciun, fără cheltuieli, folosind doar instalațiile din anii anteriori. Într-adevăr, cu ceva...

Coadă lungă la moaștele Sfântului Nicolae. FOTO

Sute de persoane au venit și vin să se închine la racla cu moaștele Sfântului Nicolae, expusă la Biserica Sfântul Gheorghe, din Piața Sfântul...
Ultima oră
Pe aceeași temă