8.3 C
București
sâmbătă, 19 aprilie 2025
AcasăPoliticăCrin Antonescu vrea convocarea „urgentă” a CSAT după ultimele evoluții internaționale

Crin Antonescu vrea convocarea „urgentă” a CSAT după ultimele evoluții internaționale

Crin Antonescu, candidatul coaliției PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidențiale, a cerut joi convocarea “urgentă” a Consiliului Suprem de Apărare a Țării și organizarea unei reuniuni a tuturor liderilor politici pro-europeni din Romănia, în urma celor mai recente evoluții de pe scena internațională, care semnalează o apropiere SUA-Rusia și o îndepărtare a Americii de continentul european.

Potrivit legii, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării se convoacă de preşedintele țării, care este și șeful CSAT, trimestrial sau ori de câte ori este necesar. De asemenea, CSAT poate fi convocat şi la iniţiativa a cel puţin o treime din numărul membrilor săi.

“O țară nu se apără cu mâinile-n sân.

Discuția despre întoarcerea parteneriatelor strategice la anul 1997 este una serioasă și nu putem să tăcem sau să așteptăm un semn.

Trebuie să ieșim din încremenire și să facem doi pași simpli:

1.⁠ ⁠să se întrunească urgent Consiliul Suprem de Apărare a Țării și, ulterior, să se comunice clar și punctual ce s-a discutat.

2.⁠ ⁠să se organizeze o întâlnire a tuturor liderilor politici pro-europeni din România. Spun toți, pentru că soarta țării ne privește pe toți. Indiferent de poziționarea ideologică”, a scris el, pe pagina sa de Facebook.

“Cel mai important este să fim uniți. Calmi. Deciși. Și să explicăm românilor, în primul rând, și partenerilor externi în al doilea, că nu mor caii când vor câinii. Și politica mare, deși nu pare, nu se face pe rețelele de socializare”, a mai scris el, în postarea sa pe Facebook.

SUA nu mai are ca prioritate apărarea Europei

În urmă cu o zi, premierul Marcel Ciolacu a declarat că ar fi oportună convocarea unei reuniuni a Consiliului Suprem de Apărare a Țării, pentru “poziționarea României în contextul internațional actual”, dar acest lucru trebuie făcut în acord cu președintele interimar Ilie Bolojan.

Informația vine în contextul schimbărilor drastice în peisajul internațional. Astfel, Donald Trump l-a sunat săptămâna trecută pe liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, cu care a discutat o oră și jumătate. Pe agenda discuțiilor – sfârșitul războiului din Ucraina.

Șeful Pentagonului a declarat că apărarea Europei nu mai este o prioritate pentru SUA, iar vicepreședintele american JD Vance a criticat public România la Conferința de Securitate de la Munchen pentru anularea alegerilor prezidențiale.

Au început discuțiile bilaterale SUA-Rusia la Riad. Europa și Ucraina sunt spectatori

Secretarul de stat american Marco Rubio, consilierul pentru securitate națională la Casa Albă, Mike Waltz, și reprezentantul pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff, îl vor reprezenta pe președintele Donald Trump. Pe partea rusă, vor fi ministrul de Externe, Serghei Lavrov și Iuri Ușakov, consilier pentru politică externă al președintelui rus, Vladimir Putin, scrie Reuters.

Kirill Dmitriev, un fost bancher Goldman Sachs, educat în SUA, s-ar putea alătura delegației pentru a discuta orice chestiuni economice care apar, a spus Ushakov.

Discuțiile de la Riad ar putea deschide calea pentru un summit între Trump și Putin, cele două părți fiind pregătite să discute despre restabilirea relațiilor ruso-americane. Începutul discuțiilor dintre Rusia și SUA nu va avea niciun impact asupra cooperării Moscovei cu Teheranul, a informat agenția de presă TASS, citând purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Rusia este pregătită să ajute Iranul în rezolvarea problemelor legate de programul său nuclear, a adăugat Peskov.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă