El a completat că o astfel de măsură ar putea reduce suspiciunile, privind influența politică asupra CCR
Candidatul Coaliției de guvernare la alegerile prezidențiale, Crin Antonescu, a declarat că nu a avut emoții, în privința validării candidaturii sale. Fostul lider al PNL a subliniat că, deși Curtea Constituțională a României a devenit mai exigentă în ultima perioadă, el nu a fost îngrijorat.
„Nu am avut emoții, deși am văzut că CCR este exigent în ultima vreme”, a afirmat Antonescu într-un interviu acordat Metropola TV, citat de News.ro.
În același context, Antonescu a fost întrebat dacă își menține poziția critică față de CCR, exprimată în 2012. El a negat, explicând că deși instituția are un rol politic semnificativ, acesta este prevăzut în actuala Constituție și trebuie acceptat ca atare.
„Nu avem altă variantă, aceasta este Constituția. Rolul politic al CCR poate deveni decisiv în anumite conjuncturi, este realitatea în care funcționăm”, a explicat candidatul la prezidențiale.
Întrebat dacă, în cazul în care va fi ales președinte, va propune o reformă a modului de funcționare a Curții Constituționale, Crin Antonescu a subliniat că, deși nu poate modifica legi, ar putea iniția o dezbatere publică pe această temă.
„Aș putea deschide o discuție, o dezbatere publică, măcar. Nu neapărat o operațiune legislativă imediată, dar o dezbatere despre ideea ca membrii Curții Constituționale să fie recrutați exclusiv dintre judecători”, a explicat Antonescu. El a completat că o astfel de măsură ar putea reduce suspiciunile privind influența politică asupra CCR, având în vedere că magistrații beneficiază deja de un statut de independență.
„Judecătorii sunt independenți prin statutul lor. Ar putea fi o variantă pentru a scăpa de suspiciunile – îndreptățite de altfel – că în Curtea Constituțională se exprimă păreri sau voințe politice”, a subliniat el.
Antonescu a precizat că desemnarea membrilor CCR urmărește un model întâlnit și în alte state, dar o restrângere a modului de selecție, ar putea garanta o mai mare independență a judecătorilor constituționali.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube