18.5 C
București
vineri, 13 septembrie 2024
AcasăEconomieBănci & AsigurăriCreștere spectaculoasă a creditelor în lei acordate populației

Creștere spectaculoasă a creditelor în lei acordate populației

Pentru firme, împrumuturile noi, în moneda națională, au avansat și ele cu aproape 23%

Românii au reînceput să împrumute bani de la bănci. Împrumuturile noi acordate populației au crescut cu 50% în termeni reali, iar creditul ipotecar a revenit în prim-plan Și finanțarea firmelor în monedă națională s-a relansat, arată datele analizate de Profit.ro.

Băncile au acordat în iunie un volum record de 13,5 miliarde de lei împrumuturi noi în lei, dintre care 8 miliarde de lei sunt credite acordate populației (circa 5,5 miliarde de lei pentru locuințe, din nou un record nominal).

În total, în ultimul an, băncile au plasat credite noi în lei cu 45% mai multe, față de anul precedent.

– 81,6 miliarde de lei către populație (+61%)

– 38,5 miliarde de lei pentru consum (+55%)

– 41,6 miliarde de lei pentru locuințe (+71%)

– 44,6 miliarde de lei către firme (+22%)

În iunie, creditele noi în lei au fost de 10,5 miliarde de lei, în creștere cu 45% față de aceeași perioadă a anului trecut. Finanțarea populației a crescut cu 61%, la 6,8 miliarde de lei, cea mai mare dinamică de după 2015. Creditele noi de consum s-au majorat cu 61%, la 3,2 miliarde de lei, în timp ce creditele ipotecare au ajuns la o dinamică de 71% și un volum lunar de 3,5 miliarde de lei.

Împrumuturile noi pentru firme au avansat și ele cu aproape 23%, la o valoare lunară de 3,7 miliarde de lei, ceea ce arată o revenire a apetitului companiilor pentru finanțarea în monedă națională.

Revenirea creditării este pusă pe seama nivelului veniturilor populației. Salariul mediu net a crescut cu 12,5% în termeni anuali în iunie și cu 7,2% în termeni reali, ajustat cu inflația. Salariile bugetarilor au crescut cu 17-19% în acest interval.

Față de ianuarie 2022, în doar doi ani și jumătate, salariile au crescut cu 40% în termeni nominali! Creditele de consum au fost ajutate și de reducerile de dobânzi. În cazul creditelor de consum, care au aproape toate dobândă fixă, băncile au avut mai mult spațiu de manevră să ajusteze dobânzile și să încerce să capteze cât mai multă cotă de piață. DAE la creditele ipotecare urcase și la peste 14% la începutul anului trecut, dar în iunie anul acesta, scăzuse la 10,5%. Această mișcare a făcut creditele mai accesibile.
În plus, creditele de consum, pe fondul salariilor în creștere, au accelerat consumul la începutul acestui an. Vânzările cu amănuntul au crescut (în termeni reali) cu 10% în iunie, cea mai mare dinamică din UE.

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun sondajele de opinie despre candidații pentru scaunul de la Cotroceni

Candidații pentru alegerile prezidențiale 2024 încep să se așeze la start și în același timp să se uite cine ajunge primul, pe măsură ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă