Cele mai active domenii care angajează această categorie de candidați sunt retail, construcții, transporturi, servicii, industria alimentară și producția
De la începutul anului, aproape 12.000 de joburi pentru specialiști cu un nivel de experiență mai mare de cinci ani și pentru manageri au fost scoase pe piața muncii, potrivit datelor recente din sectorul recrutării, citate de Agerpres. Cele mai active domenii care angajează această categorie de candidați sunt retailul, construcțiile, transporturile, serviciile, industria alimentară și producția.
Angajatorii caută cu preponderență specialiști în financiar/ contabilitate, vânzări și ingineri din sectorul construcțiilor sau instalațiilor, cu experiență medie spre senior.
„Pe anumite specializări, precum ingineria, vânzările, finanțele și contabilitatea, chiar și IT-ul, cererea este mai mare decât oferta pieței. Acest lucru face ca recrutarea să fie provocatoare, iar închiderea unei poziții poate dura între 45 și 90 de zile sau chiar mai mult pentru pozițiile manageriale”, explică Olivia David, recruitment manager la Skilld, agenția de recrutare a eJobs România.
Pentru astfel de poziții, angajatorii caută candidați cu studii superioare, cunoștințe avansate de limba engleză și, adesea, o a doua limbă străină (germană, franceză, spaniolă sau italiană). De asemenea, se solicită minimum un an sau doi de experiență, iar pentru pozițiile mai avansate, stabilitatea la joburile anterioare este un factor important.
„Dacă la joburile entry-level recrutorii sunt mai flexibili, pentru posturile de specialiști angajatorii doresc să vadă candidați pregătiți, care se informează despre companie și pun întrebări pertinente”, subliniază Olivia David.
Chiar dacă există un interes crescut pentru această categorie de angajați, angajatorii se confruntă cu obstacole semnificative. Printre principalele probleme se numără diferențele între așteptările salariale ale candidaților și bugetele disponibile ale companiilor.
„Mulți candidați care doresc să facă o schimbare sunt motivați de un salariu cu cel puțin 15-20% mai mare decât cel actual. De asemenea, contraofertarea din partea angajatorului curent este frecventă și determină mulți angajați să rămână în compania lor actuală”, explică Olivia David.
Un alt factor important în decizia candidaților este echilibrul dintre viața personală și cea profesională. Mulți specialiști preferă un program de lucru flexibil (remote sau hibrid) și doresc ca sediul companiei să fie accesibil.
Din cele 2,5 milioane de aplicări înregistrate de la începutul anului, 510.000 provin de la specialiști cu peste cinci ani de experiență, iar aproape 120.000 de la manageri. Cele mai multe aplicări sunt pentru joburile disponibile în retail, construcții, servicii, producție și transport / logistică.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube