15.5 C
București
marți, 17 septembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăCreștere record de 16,4% a costului forței de muncă în România în...

Creștere record de 16,4% a costului forței de muncă în România în primul trimestru din 2024

Costul forței de muncă în România a înregistrat o creștere considerabilă în primul trimestru al anului 2024, comparativ cu aceeași perioadă din 2023, scrie Ziarul Financiar.

Conform datelor publicate de Eurostat, biroul european de statistică, costul forței de muncă a crescut în România cu 16,4% în T1 din 2024 față de T1 din 2023, ceea ce reprezintă cea mai mare creștere în Uniunea Europeană pentru această perioadă.

Această majorare semnificativă se datorează, în principal, deciziei autorităților de a majora salariul minim pe economie.

În 2023, salariul minim a fost ajustat de două ori, la începutul anului și în octombrie, iar în 2024 a avut loc o nouă creștere, ale cărei efecte complete nu sunt încă vizibile.

Diferențe majore față de media europeană

În contrast, media creșterii costurilor forței de muncă la nivelul Uniunii Europene a fost de 5,4%, indicând un ritm de creștere mai moderat pe ansamblul blocului european.

Statisticile europene relevă, de asemenea, diferențe semnificative între statele membre, reflectând variațiile regionale în economie, politicile salariale și inflație.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Convorbirile telefonice între salariați, armă juridică în litigiile de muncă

Convorbirile sunt admise ca probă, chiar dacă au fost efectuate fără acordul sau informarea prealabilă a interlocutorului Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a...

România, noul centru medical din sud-estul Europei, atrage tot mai mulți pacienți străini

România se conturează ca un pol important al serviciilor medicale în sud-estul Europei, atrăgând din ce în ce mai mulți pacienți din afara țării...

Străbunicii criminali ai Europei

Uitata doamnă Merkel vrea să rămână în neuitare și își publică memoriile intitulate grandios,”Libertatea”. Titlul e de o maximă ipocrizie, libertatea individuală fiind cel...
Ultima oră
Pe aceeași temă