0.3 C
Bucharest
Saturday, 9 December 2023
HomeSpecialCorupție la nivel înalt în Jandarmerie. DNA a trimis în judecată mai...

Corupție la nivel înalt în Jandarmerie. DNA a trimis în judecată mai mulți șefi

Mai mulți șefi din Jandarmerie și alți angajați ai instituției au fost trimiși în judecată de procurorii militari ai DNA care i-au acuzat de fapte de corupție. Aceștia sunt acuzați că au constituit un grup infracțional și au folosit informații care nu sunt destinate publicității pentru a obține bani sau alte bunuri și foloase, potrivit unui document DNA.

Ce spun procurorii DNA

Procurorii susțin că în perioada martie 2021 – aprilie 2021, două foste cadre militare, împreună Petruț-Daniel Rușanu ar fi constituit un grup infracțional organizat în vederea fraudării unor concursuri organizate la nivelul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române pentru ocuparea unor funcții vacante deblocate din sursă internă, prin trecerea subofițerilor și a maiștrilor militari în corpul ofițerilor.

La această grupare ar fi aderat ulterior și ceilalți inculpați. De precizat este faptul că, la vremea respectivă, inculpatul Radu-Gabriel Todoran îndeplinea și funcția de președinte al comisiei de concurs fiind și cel care ar fi transmis membrilor grupului grilele de concurs și rezultatele corecte, susțin procurorii DNA.

Astfel, în contextul menționat mai sus, inculpații Viorel Călin Lefter, Ionuț Stănică și Silvia-Florentina Mezdrea ar fi intrat în posesia grilelor de concurs și a răspunsurilor corecte, cu mențiunea că doar primii doi ar fi reușit să finalizeze cu succes operațiunea de fraudare fiind avansați ulterior la gradul de căpitan.

Lista celor trimiși în judecată

Cei trimiși în judecată sunt Petruț Daniel Rușanu, colonel la data faptelor și inspector șef al IJJ Giurgiu, Radu Gabriel Todoran, șef al Direcției Resurse Umane al IGJR, Valerică Guriță, adjunct al inspectorului șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean (I.J.J.) Vaslui, Călin Viorel Lefter, căpitan în cadrul Bazei de Administrare și Deservire (B.A.D.) a Jandarmeriei Române, Ionuț Stănică, căpitan în cadrul Inspectoratului de Jandarmi al Județului (I.J.J.) Giurgiu, Silvia Florentina Mezdrea, plutonier adjutant în cadrul Inspectoratului de Jandarmi al Județului (I.J.J.) Giurgiu și două foste cadre militare.

Întreg documentul oficial aici.

Citiți România Liberă și pe Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
În presă din 2004. Am trecut pe rând de la reporter TVR, la Realitatea TV, Aleph TV și B1 TV. În presa online am lucrat la Rol.ro, Realitatea.net, mediafax.ro. Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic. Sunt doctorandă în Științele Comunicării la SNSPA, iar tema mea de cercetare este despre criza alimentară.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă