8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăCoronavirusRăceala obișnuită ar putea proteja împotriva Covid-19

Răceala obișnuită ar putea proteja împotriva Covid-19

Un studiu recent susține că răceala obișnuită poate reprezenta o barieră de protecție împotriva Covid-19. Cercetările au implicat 52 de persoane care locuiau cu o persoană infectată.

Studiul la scară mică, publicat în Nature Communications, a implicat 52 de persoane. Acestea au locuit preț de câteva zile cu o persoană infectată cu Covid-19. Cei care au dezvoltat o „bancă de memorie” de celule imunitare specifice după o răceală păreau mai puțin probabil să se îmbolnăvească.

Totuși, experții spun că nimeni nu ar trebui să se bazeze doar pe această apărare, iar vaccinurile rămân esențiale. Dar ei cred că descoperirile lor ar putea oferi o perspectivă utilă asupra modului în care sistemul de apărare al unui organism luptă împotriva virusului.

Răceala poate proteja împotriva Covid-19

Covid-19 este cauzat de un tip de coronavirus, iar unele răceli sunt cauzate de alte coronavirusur. Așa explică oamenii de știință cercetările. Pe de altă parte, aceștia atrag atenția că ar fi „o greșeală gravă” să credem că oricine a răcit recent a fost protejat automat împotriva Covid-19.

chipa Imperial College London a vrut să înțeleagă mai bine de ce unii oameni prind Covid după ce au fost expuși la virus. Ei și-au concentrat studiul pe o parte crucială a sistemului imunitar al organismului – celulele T. Unele dintre acestea ucid orice celule infectate de o amenințare specifică.

După ce răceala dispare, unele celule T rămân în organism ca bancă de memorie. Astfel se montează o apărare la următoarea întâlnire cu virusul.

În septembrie 2020, cercetătorii au studiat 52 de persoane care nu fuseseră încă vaccinate. Acestea au fost puse să locuiască cu o persoană infectată cu Covid. Pe o perioadă de 28 de zile, jumătate din grup s-a îmbolnăvit. S-a descoperit că o treime dintre persoanele care nu au prins Covid au niveluri ridicate de celule T cu memorie specifice în sânge.

Dr. Simon Clarke, de la Universitatea din Reading, a spus că, deși acesta a fost un studiu relativ mic, acesta a contribuit la înțelegerea modul.

Citiți România Liberă și pe Google News!

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri Reuters. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă