-3.2 C
București
luni, 24 ianuarie 2022
AcasăȘtirile zileiCoronavirusPacienții infectați cu varianta Omicron au simptome „foarte ușoare”

Pacienții infectați cu varianta Omicron au simptome „foarte ușoare”

Un medic sud-african, unul dintre primii doctori care a bănuit că se dezvoltă o nouă tulpină de coronavirus, a declarat că simptomele variantei Omicron au fost până acum ușoare și ar putea fi tratate acasă, scrie Reuters.

Dr. Angelique Coetzee, un medic al unui spital privat și președinte al Asociației Medicale din Africa de Sud, a declarat pentru Reuters că pe 18 noiembrie a observat șapte pacienți ai clinicii sale care aveau simptome diferite de varianta dominantă Delta, dar „foarte ușoare”.

Omicron a fost detectată și anunțată de Institutul Național de Boli Transmisibile (NICD) din Africa de Sud pe 25 noiembrie din probe prelevate dintr-un laborator în perioada 14 noiembrie – 16 noiembrie.

Simptome ușoare pentru varianta omicron

Coetzee a spus că o pacientă a raportat pe 18 noiembrie că a fost „extrem de obosită” timp de două zile. Avea dureri de cap și corporale.

„Simptomele pe care le avea erau foarte asemănătoare cu o infecție normală. Dar, pentru că nu s-au mai depistat persoane cu COVID-19 în ultimele opt până la 10 săptămâni, am decis să testăm”, a spus ea, adăugând că pacientul și familia lui s-au dovedit a fi pozitiv.

În aceeași zi, au venit mai mulți pacienți cu simptome similare, atunci când și-a dat seama că se întâmplă cu totul „altceva”. De atunci, ea a consultat doi până la trei pacienți pe zi.

„Am văzut o mulțime de pacienți Delta în timpul celui de-al treilea val. Dar acești pacienți nu se încadrau în tabloul clinic”, a spus ea, adăugând că a alertat NICD în aceeași zi cu rezultatele clinice.

„Majoritatea dintre ei au simptome foarte, foarte ușoare. Am reușit să-i tratăm pe acești pacienți acasă”, a spus ea.

Coetzee, care face parte și din Comitetul consultativ ministerial pentru vaccinuri, a spus că, spre deosebire de Delta, până acum, pacienții nu și-au pierdut mirosul sau gustul și nu a existat o scădere majoră a nivelului de oxigen.

Varianta se pare că afectează persoanele care au 40 de ani sau mai puțin. Aproape jumătate dintre pacienții cu simptome Omicron pe care i-a tratat nu au fost vaccinați.

„Oboseala severă timp una sau două zile și durerile de cap și corporale sunt simptomele predominante.”

Vestea noii variante apărute din Africa de Sud a provocat o reacție rapidă din partea mai multor state, printre care și Marea Britanie, care a impus vineri o interdicție de călătorie mai multor țări din Africa de Sud.

De vineri, alte țări au interzis, de asemenea, zborurile către și dinspre Africa de Sud, inclusiv Statele Unite, precum și câteva țări europene și asiatice.

Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Mica Unire: Mesajul Patriarhului Daniel

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a afirmat luni că sărbătoarea Unirii Principatelor Române, 24 ianuarie 1859, evidenţiază importanţa unităţii şi a demnităţii noastre naţionale,...

Pandemia, o lecție pe care nu reușim să o învățăm

Așa cum am mai scris și în alte rânduri, această pandemie a luat omenirea prin surprindere și a obligat-o la reacții rapide. Pentru noi,...

Arhiepiscopul Teodosie, amendat pentru că nu a respectat carantina

Arhiepiscopul Teodosie a fost amendat pentru că nu a respectat carantina în care fusese plasat după contactul direct pe care l-a avut cu o...
Ultima oră
Pe aceeași temă