12.2 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăCoronavirusOmicron vs Delta - bătălia mutațiilor coronavirusului

Omicron vs Delta – bătălia mutațiilor coronavirusului

Varianta coronavirusului Omicron se răspândește în sudul Africii și apare în țări din întreaga lume. Oamenii de știință urmăresc cu nerăbdare lupta dintre Omicron vs. Delta, care ar putea determina viitorul pandemiei.

Unii oameni de știință, analizând datele din Africa de Sud și Regatul Unit, sugerează că Omicron ar putea ieși „învingător” în fața tulpinii Delta.

„Este încă devreme. Din ce în ce mai mult, datele încep să se scurgă, sugerând că Omicron este probabil să depășească Delta în multe, dacă nu în toate, punctele de vedere”, a spus dr. Jacob Lemieux, care monitorizează variantele pentru o colaborare de cercetare condusă de Harvard, potrivit AP.

Dar alții au spus că este prea devreme pentru a ști cât de probabil este ca Omicron să se răspândească mai rapid decât Delta sau, dacă se întâmplă, cât de repede ar putea prelua controlul.

Multe întrebări esențiale despre Omicron rămân fără răspuns, inclusiv dacă virusul are efecte mai ușoare sau mai severe și cât de mult poate proteja imunitatea de la trecerea prin boală sau vaccinurile anti COVID-19 anterioare. Un studiu al companiei Pfizer a arătat că a treia doză de vaccin anti-Covid-19 ar fi eficientă în fața Omicron.

Omicron, pe cale să depășască Delta

În ceea ce privește răspândirea, oamenii de știință indică ceea ce se întâmplă în Africa de Sud, unde Omicron a fost detectat pentru prima dată. Viteza lui Omicron de a infecta oamenii și de a deveni aproape predominantă în Africa de Sud îi face pe experții în sănătate să se îngrijoreze că țara se află la începutul unui nou val care ar putea veni să copleșească spitalele.

Noua variantă a mutat rapid Africa de Sud dintr-o perioadă de transmisie scăzută, cu o medie de mai puțin de 200 de cazuri noi pe zi la jumătatea lunii noiembrie, la mai mult de 16.000 pe zi în weekend. Omicron reprezintă peste 90% din cazurile noi din provincia Gauteng, epicentrul noului val, potrivit experților. Noua variantă se răspândește rapid și dobândește dominație în celelalte opt provincii ale Africii de Sud.

„Virusul se răspândește extraordinar de rapid”, a spus Willem Hanekom, directorul Institutului de Cercetare în Sănătate din Africa.

Acesta a adăugat: „Dacă te uiți la pantele acestui val în care ne aflăm în acest moment, este o pantă mult mai abruptă decât primele trei valuri pe care le-a experimentat Africa de Sud. Acest lucru indică faptul că se răspândește rapid și, prin urmare, poate fi un virus foarte transmisibil”.

Tulpina africană pare să infecteze persoanele mai tinere, mai ales pe cei nevaccinați

Oamenii de știință spun că nu este clar dacă Omicron se va comporta la fel în alte țări ca și în Africa de Sud. Lemieux a spus că există deja câteva indicii despre cum se poate comporta. În locuri precum Regatul Unit, care face o mulțime de secvențiere genomică, a spus el, „observăm ceea ce pare a fi un semnal de creștere exponențială a Omicron față de Deltă”.

„Pe baza a ceea ce am observat în Africa de Sud, este probabil să devină tulpina dominantă în următoarele săptămâni și luni. Probabil va provoca o creștere a numărului de cazuri”, a mai adăugat specialistul.

Ce ar putea însemna asta pentru sănătatea publică rămâne de văzut. Hanekom a spus că datele din Africa de Sud arată că ratele de reinfectare sunt mult mai mari cu Omicron decât variantele anterioare. Acest lucru sugerează că virusul scapă oarecum de imunitatea dobândită deja. De asemenea, arată că virusul pare să infecteze persoanele mai tinere. Sunt predispuși mai ales cei nevaccinați, iar majoritatea cazurilor din spitale au fost relativ ușoare.

În timp ce lumea așteaptă răspunsuri, oamenii de știință sugerează oamenilor să facă tot ce pot pentru a se proteja.

Adelina Toader
Adelina Toader
Adelina este Redactorul Șef al Ziarului România Liberă din iunie 2021. Adelina are o experiență de peste 8 ani în presa scrisă. Și-a început cariera jurnalistică în grupul de presă Bursa avansând de la poziția de redactor până la cea de Managing Editor. Adelina a scris atât pe domeniul economic, cât și politic- extern. În ultimii ani, Adelina a realizat interviuri cu miniștrii, ambasadori precum și cu antreprenori din diferite domenii.
Cele mai citite

Motivul incredibil pentru care Israelul a blocat ajutoare cruciale pentru Gaza

Israelul a blocat ajutoare cruciale din motive de securitate insuficiente, a declarat șeful unei organizații de caritate care încearcă să trimită echipamente în Gaza,...

UE a decis noi sancțiuni împotriva industriei de armament a Iranului

Uniunea Europeană(UE) a decis miercuri să impună noi sancţiuni împotriva Iranului, ce vizează producătorii de drone şi rachete după atacul asupra Israelului, liderii europeni...

Gabriela Firea anunță că situația lui Cătălin Cârstoiu va fi discutată în coaliție în curând

Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat joi că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să...
Ultima oră
Pe aceeași temă