13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăCoronavirusDoza booster pentru Omicron ar putea să nu fie necesară - studiu

Doza booster pentru Omicron ar putea să nu fie necesară – studiu

Un studiu realizat în Statele Unite pe maimuţe şi care a analizat vaccinul creat special de compania Moderna pentru a combate varianta Omicron a noului coronavirus nu a arătat diferenţe semnificative în privinţa protecţiei imunitare, sugerând că administrarea acestei doze booster ar putea să nu fie necesară, au anunţat cercetătorii americani, relatează Reuters.

Studiul a fost efectuat pe maimuţe vaccinate cu două doze ale vaccinului Moderna, care au fost injectate după un interval de nouă luni de la completarea schemei iniţiale de vaccinare fie cu doza “booster” convenţională Moderna, fie cu “booster”-ul creat special de compania americană pentru a combate varianta Omicron, scrie Agerpres.

Cercetătorii americani au analizat diverse aspecte legate de reacţiile sistemelor imunitare ale animalelor şi le-au expus apoi la acest virus. Ei au descoperit că ambele tipuri de “booster” au produs “creşteri comparabile şi semnificative ale nivelurilor de anticorpi neutralizanţi” împotriva tuturor variantelor îngrijorătoare ale noului coronavirus, inclusiv împotriva variantei Omicron, potrivit acestui studiu publicat pe platforma bioRxiv, înainte de a fi analizat de alţi oameni de ştiinţă (procedura peer-review).

Pfizer și Moderna testează doza booster

Companiile Moderna Inc şi Pfizer-BioNTech au început să testeze în cadrul unor studii clinice versiunile lor de “booster” create special pentru a combate Omicron.

“Este o veste foarte, foarte bună”, a declarat Daniel Douek, cercetător în vaccinologie în cadrul Institutului Naţional pentru Alergii şi Boli Infecţioase (NIAID) din Statele Unite şi coautor al studiului.

“Acest lucru înseamnă că nu mai trebuie să restructurăm radical vaccinul nostru pentru a produce un vaccin specific împotriva Omicron”, a adăugat expertul american.

El consideră că motivul aflat în spatele acestei descoperiri este acela că atât vaccinul original Moderna, cât şi serul produs special împotriva Omicron sunt “seruri cu reactivitate încrucişată”, ceea ce înseamnă că ele pot să recunoască multe variante diferite ale aceluiaşi virus.

Rezultatele sunt similare cu cele furnizate de studiile care au testat doza “booster” a vaccinului Moderna împotriva variantei Beta, a dezvăluit John Moore, profesor de microbiologie şi imunologie la Weill Cornell Medical College, care nu a participat la acest studiu.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!


Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...
Ultima oră
Pe aceeași temă