27.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăCoronavirusCOVID-19: India contestă cifrele OMS privind mortalitatea

COVID-19: India contestă cifrele OMS privind mortalitatea

India a înregistrat în 2020 cu aproximativ 475.000 de decese totale în plus față de anul precedent, au arătat datele guvernamentale publicate marți cu câteva luni înainte de termen, în timp ce Organizația Mondială a Sănătății își pregătește estimările privind excesul de decese COVID-19, a căror metodologie New Delhi s-a opus, notează Reuters.

Unii experți estimează că numărul real al victimelor COVID din India se ridică la 4 milioane de morți, de aproximativ opt ori mai mare decât cifra oficială, mai ales că un val record provocat de varianta Delta a ucis multe persoane în lunile aprilie și mai ale anului trecut. Estimarea OMS va fi publicată joi.

Vinod Kumar Paul, un înalt oficial din domeniul sănătății care a supravegheat lupta Indiei împotriva pandemiei, a declarat că nu există nimic “dramatic” în datele privind numărul total de decese pentru 2020 și că acestea sunt “cifre absolute și corecte”.

El a spus că datele care arată un total de 8,1 milioane de decese în India în 2020 au fost publicate de Oficiul Registrului General cu două-trei luni în avans, din cauza atenției acordate numărului de victime ale COVID din țară.

“Există mai multe articole publicate în mass-media, bazate pe diverse estimări, conform cărora decesele cauzate de COVID-19 în India sunt mult mai multe decât cifra raportată. Dar, în realitate, nu este așa”, a declarat el la televiziunea de stat.

“Avem acum date reale pentru 2020, nu este nevoie să facem acum nicio modelare. Vom avea date reale și solide și pentru 2021. Modelarea poate duce la supraestimare, la estimări absurde”.

Numărul de decese a crescut lent în țara cu 1,35 miliarde de locuitori în 2020 față de cei doi ani anteriori, au arătat datele.

Țările din întreaga lume au raportat doar 1,83 milioane de decese cauzate de COVID-19 în 2020, dar OMS estimează un exces de mortalitate de cel puțin 3 milioane la nivel global pentru acel an.

India a declarat că nu este de acord cu metodologia OMS, deși oamenii de știință care au lucrat la cele mai recente estimări au apărat-o.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Echipamente agricole esențiale pentru o fermă

Echipamentele agricole sunt indispensabile pentru o activitate prosperă. Acestea sunt necesare pentru optimizarea proceselor, precum și pentru obținerea unor producții de calitate, indiferent că...

FMI a revizuit în scădere, la 2,8%, estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,8% cât estima în octombrie, până...

În timp ce PNL și PSD ar căuta un înlocuitor pentru Cîrstoiu, Sebastian Burduja își prezintă “Planul pentru București”

Sebastian Burduja, ministru al Energiei și președinte al filialei PNL București, își prezintă noua lui carte, care se intitulează "Planul pentru București". Sebastian Burduja vorbește...
Ultima oră
Pe aceeași temă