20.6 C
București
sâmbătă, 25 iunie 2022
AcasăȘtirile zileiCoronavirusCîţu: Obligativitatea certificatului digital pentru personalul medical va fi aprobată în Guvern

Cîţu: Obligativitatea certificatului digital pentru personalul medical va fi aprobată în Guvern

Guvernul va aproba, cel mai probabil săptămâna viitoare, iniţiativele legislativele privind obligativitatea certificatului verde pentru COVID în cazul personalului medical şi al angajaţilor furnizorilor de servicii sociale şi le va transmite Parlamentului spre dezbatere şi adoptare, a precizat, marţi, premierul Florin Cîţu, potrivit Agerpres.

Premierul a participat la reuniunea Consiliului Naţional Tripartit de Dialog Social, în care liderul CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a solicitat ca actele normative să fie retrase de Guvern întrucât încalcă „prevederile legale şi convenţii internaţionale”.

„Reprezentanţii Guvernului au lansat două acte normative: o modificare la Legea 55 pentru asistenţă socială şi un proiect de lege – e complet separat, o iniţiativă guvernamentală – pentru modificarea legată de personalul din sistemul de sănătate. Am rugămintea să le retrageţi, să le discutăm serios, pentru că încalcă prevederile legale şi convenţii internaţionale şi bănuiesc că vreţi o construcţie normală, legală. Adică, suntem pentru vaccinare, deci noi susţinem, dar chestiunea vaccinării forţate sau transferării responsabilităţilor în sarcina salariaţilor fără respectarea problemelor de securitate în sănătate în muncă şi a prevederilor de cod, inclusiv desfacerea contractului individual de muncă, care este cea mai gravă, sunt chestiuni care vor crea prejudicii ideii de vaccinare”, a spus Bogdan Hossu la reuniune.

În replică, premierul a explicat că proiectele reprezintă variante ale Guvernului, care vor fi aprobate şi apoi transmise Parlamentului, care le poate aduce modificări înainte de a le adopta.

„Intenţia noastră este de a duce aceste iniţiative, pe care le vom aproba în şedinţă de guvern, în Parlamentul României, care este forul suprem legislativ al statului român şi acolo vom avea varianta finală. Este interpretarea… sunt nişte variante pe care noi luăm în calcul aici, la Guvern, dar vor fi prin proiect de lege, vor merge în Parlamentul României şi acolo, bineînţeles, în comisiile de specialitate puteţi să interveniţi şi să veniţi cu alte variante. Acum, putem să mai discutăm, ideea este că nu avem timp mult să mai discutăm, pentru că trebuie să le trimitem în Parlament. Dacă mai discutăm câteva luni de zile, nu mai au niciun sens aceste măsuri, de aceea noi mergem cu ele. Au fost în dezbatere publică, le găsiţi la Ministerul Sănătăţii în dezbatere publică. Nu o să fie acum, nu o să fie mâine, probabil că săptămâna viitoare, dacă aveţi o discuţie cu Ministerul Muncii şi cu Ministerul Sănătăţii, le puteţi discuta”, a declarat Florin Cîţu.

„Ieri, Ministerul Sănătăţii a pus în transparenţă decizională proiectul de lege privind obligativitatea certificatului digital UE pentru personalul medical, respectiv pentru personal din IGSU şi Inspectoratul General de Aviaţie şi pentru personal din laboratoarele medicale. Este o măsură necesară în această perioadă. Este o măsură care se aplică pe perioada stării de alertă, un proiect legislativ care va fi introdus în Guvern şi cu care Guvernul se va prezenta în Parlament. (…) Proiectul de lege prevede, în cazul în care persoana respectivă nu este vaccinată şi nici nu a trecut prin boală, că trebuie să prezinte conducătorului unităţii, respectiv unităţii medicale, fie că vorbim de public, fie că vorbim de privat, trebuie să prezinte aceste teste. Testele se fac pe cheltuiala proprie. Statul pune la dispoziţie în mod gratuit vaccinul. Există această posibilitate”, a spus ministrul interimar.

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri Reuters. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Avantajele echipamentelor TIG WIG pentru o sudură de calitate

Ce este sudura TIG WIG? Sudarea TIG WIG poate fi considerată cea mai precisă dintre toate procesele de sudare existente. În multe sectoare și industrii...
Ultima oră
Pe aceeași temă