1.4 C
București
duminică, 16 ianuarie 2022
AcasăȘtirile zileiCoronavirusCât de periculoasă este noua variantă a coronavirusului, Omicron

Cât de periculoasă este noua variantă a coronavirusului, Omicron

Părerile referitoare la simptomele cauzate de noua variantă a coronavirusului, Omicron, sunt împărțite. În timp ce OMS avertizează că este o mutație îngrijorătoare, mai multe voci spun că, de fapt, forma bolii este una mai ușoară.

Apariția Omicronului a stârnit un val de panică în toată lumea. După ce experții OMS au susținut că nu trebuie neglijată noua variantă a coronavirusului, fiind considerată „îngrijorătoare”, mai multe voci spun că, de fapt, formele bolii sunt mai ușoare decât în cazul infecției cu varianta Delta.

La o ședință a Departamentul de Sănătate al Africii de Sud, Unben Pillay, un medic generalist din Midrand, la periferia Johannesburgului, a spus că, deși „este încă devreme”să se pronunțe, cazurile pe care le-a văzut erau în general cu forme ușoare. Cu toate acestea, se crede că Omicron este mult mai contagios față de varianta Delta.

Printre cazurile confirmate se află și persoane vaccinate, care însă s-au confruntat cu forme ușoare ale bolii. Pe de altă parte, medicul de familie Angelique Coetzee din Pretoria a spus că mulți dintre pacienții săi s-au plâns de simptome neobișnuite. Mulți dintre ei nu și-au pierdut mirosul și gustul, dar s-au confruntat cu oboseală severă.

 În același timp, tot mai multe țări impun interdicții de călătorie pentru persoanele străine, în speranța de a limita răspândirea virusului. În ciuda restricțiilor impuse de mai multe guverne, specialiștii au transmis că aceste măsuri nu vor împiedica răspândirea virusului.

Un astfel de exemplu îl oferă chiar Țările de Jos. Varianta Covid-19 Omicron a fost prezentă în Țările de Jos cu o săptămână înainte de sosirea a două zboruri din Africa de Sud care transportă virusul, au declarat marți oficialii olandezi din domeniul sănătății, punând sub semnul întrebării cronologia răspândirii variantei în Europa.

Varianta Omicron a fost confirmată în două probe de testare prelevate pe 19 și 23 noiembrie, a anunțat marți Institutul Național de Sănătate Publică și Mediu (RIVM). Virologul RIVM Chantal Reusken a declarat pentru postul național de televiziune NOS că una dintre persoane „probabil a contractat virusul în Țările de Jos. Totuși cazul este încă în curs de investigare”. Autoritățile olandeze au crezut anterior că primele cazuri ale variantei Omicron au sosit pe 26 noiembrie, după ce 14 pasageri de pe zborurile din Johannesburg și Capetown au fost testați pozitiv.

Cele două cazuri nou descoperite în Țările de Jos duc la 16 numărul total de cazuri Omicron confirmate din țară, a spus RIVM. De asemenea, Nigeria a anunțat miercuri că primele sale cazuri cu varianta Omicron au fost descoperite cu câteva săptămâni înainte de a de a fi raportate infectările din Africa de Sud.

Cel puțin 20 de țări și teritorii au confirmat cazuri de variantă Omicron până acum, cea mai recentă fiind Brazilia. Peste 70 de țări, printre care Statele Unite, au impus noi restricții de călătorie din mai multe țări africane, după ce Omicron a fost identificat de oamenii de știință din Africa de Sud. Organizația Mondială a Sănătății și-a exprimat în mod repetat temerile că interdicțiile de călătorie dăunează economiilor și îndeamnă țările să redeschidă granițele.

Părerile rămân împărțite și în cazul vaccinurilor anti-Covid-19. Dr. Wassila Jassat de la Institutul Național pentru Boli Transmisibile a transmis că majoritatea cazurilor de spitalizare au fost în rândul persoanelor nevaccinate. Rudo Mathivha, șeful secției de terapie intensivă de la Chris Hani Baragwanath, principalul spital din Soweto a confirmat teoria: „Observăm o schimbare semnificativă a profilului demografic al pacienților cu COVID-19. Tinerii între 20 de ani și puțin peste 30 de ani vin cu forme moderate până la severe, unii având nevoie de terapie intensivă. Aproximativ 65% nu sunt vaccinați, iar majoritatea celorlalți sunt doar pe jumătate vaccinați”.

Pe de altă parte, CEO-ul companiei farmaceutice Moderna, Stephane Bancel, a precizat că nu este atât de sigur că vaccinul împotriva coronavirusului este eficient împotriva Omicron, iar studiile sunt în desfășurare. Totuși, specialiștii susțin că momentan vor fi păstrate campaniile de vaccinare așa cum au fost stabilite. De partea cealaltă se află directorul de la Pfizer, Albert Bourla, care a declarat pentru CNBC că pastila anti-COVID dezvoltată de companie va fi eficientă și în cazul pacienților infectați cu varianta Omicron.

Acesta s-a arătat încrezător în produsul său și susține că medicamentul a fost creat pentru a combate orice mutație ar suferi virusul SARS-CoV-2. Preventiv, directorul Pfizer a anunțat că se lucrează și la alte medicamente, în cazul în care tratamentul actual nu face față variantei Omicron. Pfizer a spus că pilula, pe care firma o va marca Paxlovid, a condus la o reducere cu 89% a spitalizărilor și a deceselor într-un studiu pe 774 de participanți.

Anca Stratulat
Stratulat Anca-Elena scrie în presă din anul 2020. Este studentă la Academia de Studii Economice din București. A scris în perioada 2020-2021 pentru Intact Media Group.
Cele mai citite

Franța: Persoanele nevaccinate nu mai au voie în restaurante

Parlamentul Franței a aprobat duminică o lege care va exclude persoanele nevaccinate din toate restaurantele, arenele sportive și alte locuri. Această măsură revine autorităților...

Pe ce și-au cheltuit românii banii anul trecut? Studiu Revolut

Cheltuielile alocate călătoriilor au depășit nivelul înregistrat în 2019, iar shopping-ul în magazine și-a revenit ușor, arată datele Revolut. Pe parcursul anului 2021, românii au...

Republica Moldova întărește relația cu NATO, dar fără să solicite aderarea

Republica Moldova întărește relația cu NATO, dar fără să solicite aderarea la Alianța Nord - Atlantică. Această poziție este exprimată în Planul Individual de Acțiuni...
Ultima oră
Pe aceeași temă