30.8 C
București
joi, 30 iunie 2022
AcasăȘtirile zileiCoronavirusAnaliză - Țară cu țară, oamenii de știință urmăresc începutul sfârșitului pandemiei...

Analiză – Țară cu țară, oamenii de știință urmăresc începutul sfârșitului pandemiei COVID-19

În timp ce varianta Delta nu mai este atât de devastatoare, oamenii de știință stabilesc când și unde, COVID-19 va trece la o boală endemică în 2022, scrie Reuters.

Ei sunt de părere că primele țări care au ieșit din pandemie au avut rate ridicate de vaccinare și imunitate în urma infectării. Printre aceste țări, se numără Statele Unite, Marea Britanie, Portugalia și India. Dar, ei avertizează că SARS-CoV-2 rămâne un virus imprevizibil care suferă mutații pe măsură ce se răspândește prin populațiile nevaccinate.

Nimeni nu ar exclude complet ceea ce unii au numit „scenariul apocalipsei”, în care virusul suferă mutații până la punctul în care se învinge imunitatea câștigată cu greu. Cu toate acestea, ei și-au exprimat încrederea tot mai mare că multe țări vor pandemia se va sfârși spre finalul anului 2022.

„Credem că, începând de acum până la sfârșitul anului 2022, vom obține controlul asupra acestui virus și vom putea reduce semnificativ bolile severe și decesul”, a spus Maria Van Kerkhove, epidemiolog care conduce Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Între timp, ea își face griji că țările vor ridica prematur măsurile de precauție legate de COVID. „Este uimitor pentru mine să văd oameni pe străzi, de parcă totul s-a terminat”.

Cazurile și decesele de COVID-19 au scăzut din august în aproape toate regiunile lumii, potrivit raportului OMS din 26 octombrie.

Europa a fost o excepție, Delta făcând noi ravagii în țări cu acoperire scăzută de vaccinare, cum ar fi Rusia și România, precum și în locuri care s-a renunțat la mască. Varianta Delta a contribuit, de asemenea, la creșterea infecțiilor în țări precum Singapore și China, care au rate ridicate de vaccinare, dar imunitate naturală redusă datorită măsurilor de izolare mult mai stricte.

Se așteaptă în continuare ca virusul COVID-19 să rămână un factor important de îmbolnăvire și deces în anii următori, la fel ca și alte boli endemice, cum ar fi malaria.

„Endemic nu înseamnă benign”, a spus Van Kerkhove.

Unii experți spun că virusul se va comporta în cele din urmă mai mult ca rujeola, care încă provoacă focare în populațiile în care acoperirea vaccinării este scăzută.

Alții prevăd că, virusul COVID-19 va deveni mai mult o boală respiratorie sezonieră, cum ar fi gripa. Sau, virusul ar putea deveni mai puțin ucigaș, afectând în mare parte copiii, dar asta ar putea dura decenii, au spus unii cercetători.

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Raperul R. Kelly a fost condamnat la 30 de ani de închisoare: ”Ai distrus multe vieți”

R. Kelly a fost condamnat la 30 de ani de închisoare pentru trafic sexual. Acesta și-a folosit celebritatea și averea sa timp de decenii...

17 note schimbate radical la Evaluarea Națională

Procentul mediilor de peste 5 de la Evaluarea Națională (EN) a crescut mai puțin după contestații, în acest an, dar tot au existat 17...
00:01:01

Orchestra Simfonică din Kiev cântă pentru liderii NATO

Orchestra Simfonică din Kiev a cântat la Muzeul Prado din Madrid în timpul unei cine găzduite de prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez miercuri, pentru liderii...
Ultima oră
Pe aceeași temă