26.8 C
București
joi, 26 mai 2022
AcasăȘtirile zileiCoronavirus70% din populația adultă din UE este vaccinată complet

70% din populația adultă din UE este vaccinată complet

UE a atins o etapă crucială, 70% din populația adultă fiind în prezent vaccinată complet. 

În total, peste 256 de milioane de adulți din UE au în prezent o schemă completă de vaccinare. În urmă cu șapte săptămâni, Comisia și-a îndeplinit, înainte de termen, obiectivul privind livrarea: să furnizeze statelor membre, până la sfârșitul lunii iulie, doze suficiente de vaccin pentru vaccinarea completă a 70 % din populația adultă din UE.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a menționat următoarele: „Vaccinarea completă a 70 % dintre adulții din UE deja din luna august este o mare realizare. Strategia UE de a avansa împreună dă rezultate și poziționează Europa în avangarda luptei mondiale împotriva COVID-19. Însă pandemia nu s-a încheiat. Este nevoie să facem mai mult. Îi îndemn pe toți cei care pot fi vaccinați să se vaccineze. În plus, trebuie să ajutăm și restul lumii să se vaccineze. Europa va continua să își sprijine partenerii în acest efort, în special țările cu venituri mici și medii.

Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, a declarat: „Sunt foarte mulțumită de faptul că, începând de astăzi, ne-am atins obiectivul de a vaccina 70 % din adulții din UE înainte de sfârșitul verii. Aceasta este o realizare colectivă a UE și a statelor sale membre, care demonstrează ce este posibil atunci când lucrăm împreună, cu solidaritate și în mod coordonat. Eforturile noastre de a intensifica și mai mult vaccinările în întreaga UE vor continua fără oprire. Vom continua să sprijinim în special acele state membre care încă se confruntă cu provocări. Trebuie să eliminăm decalajul în ceea ce privește imunitatea și să blocăm accesul pentru noile variante, iar ca să facem acest lucru, vaccinările trebuie să câștige cursa împotriva variantelor.”

Cooperare și solidaritate la nivel mondial

Vaccinarea rapidă și completă a tuturor populațiilor vizate – în Europa și la nivel mondial – este esențială pentru a controla impactul pandemiei. UE este în continuare lider în ceea ce privește răspunsul multilateral. UE a exportat jumătate din vaccinurile produse în Europa către alte țări din lume, adică aceeași cantitate pe care a furnizat-o cetățenilor săi. Team Europe a contribuit cu aproape 3 miliarde EUR la mecanismul COVAX pentru a contribui la asigurarea a cel puțin 1,8 miliarde de doze pentru 92 de țări cu venituri mici și medii inferioare. În prezent, COVAX a furnizat peste 200 de milioane de doze în 138 de țări.

În plus, Team Europe își propune să distribuie, până la sfârșitul anului 2021, cel puțin 200 de milioane de doze suplimentare de vaccinuri asigurate în cadrul acordurilor preliminare de achiziție ale UE către țările cu venituri mici și medii, în special prin intermediul COVAX, ca parte a eforturilor comune ale UE.

Pregătirea pentru noi variante

Având în vedere amenințarea reprezentată de noi variante, este important să se asigure în continuare disponibilitatea unor vaccinuri suficiente, inclusiv a unor vaccinuri adaptate, și în anii următori. Acesta este motivul pentru care Comisia a semnat la 20 mai un cu BioNTech-Pfizer care prevede livrarea a 1,8 miliarde de doze de vaccinuri între sfârșitul anului curent și 2023. În același scop, Comisia a exercitat, de asemenea, opțiunea de 150 de milioane de doze din al doilea contract cu Moderna. Statele membre au posibilitatea să revândă sau să doneze doze țărilor care au nevoie de ele, din afara UE sau prin intermediul mecanismului COVAX, contribuind la un acces global și echitabil la vaccin în întreaga lume. Este posibil să urmeze și alte contracte. Aceasta este polița comună de asigurare a UE împotriva oricăror valuri viitoare de COVID-19.

Context

Un vaccin sigur și eficace reprezintă cea mai bună șansă pentru a învinge coronavirusul și pentru a ne întoarce la o viață normală. Comisia Europeană a depus eforturi neobosite pentru a asigura doze de vaccinuri potențiale care pot fi partajate cu toată lumea.

Comisia Europeană a rezervat până în prezent 4,6 miliarde de doze de vaccinuri împotriva COVID-19 și sunt în curs negocieri pentru doze suplimentare. Comisia colaborează, de asemenea, cu industria pentru a spori capacitatea de producție a vaccinurilor.

În același timp, ea a demarat activități de abordare a noilor variante, cu scopul de a dezvolta și de a produce rapid vaccinuri eficace împotriva acestor variante pe scară largă. 

Cristina Corpaci
În presă din 2004. Am trecut pe rând de la reporter TVR, la presa online: Rol.ro, Realitatea.net, mediafax.ro. Aleph TV, B1 TV și din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Aproape jumătate dintre români vor cere mărire de salariu

Aproape jumătate dintre angajații români vor cere o mărire de salariu, relevă sondajul global intitulat "Workforce Hopes and Fears". Potrivit acestui studiu, în cazul României,...

Piedone contestă condamnarea cu închisoare primită în dosarul Colectiv

Primarul Cristian Popescu Piedone contestă condamnarea cu închisoare primită în dosarul Colectiv. Piedone primise din partea judecătorilor patru ani de închisoare. Infracțiunea pentru care...

AS Roma a câștigat primul trofeu european, Europa Conference League, în finala cu Feyenoord Rotterdam 1-0

AS Roma a cucerit primul său trofeu continental, Europa Conference League, după ce a învins-o pe Feyenoord Rotterdam cu scorul de 1-0 (1-0), miercuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă