38.1 C
București
luni, 15 iulie 2024
AcasăEconomieComisia avansează în ceea ce privește ridicarea suspendării plăților în valoare de...

Comisia avansează în ceea ce privește ridicarea suspendării plăților în valoare de 37,2 milioane EUR pentru România în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență

Comisia avansează în ceea ce privește ridicarea suspendării plăților în valoare de 37,2 milioane EUR pentru România în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență.

Comisia Europeană a adoptat astăzi, 24 iunie, două decizii prin care emite o evaluare preliminară pozitivă pentru a ridica suspendarea plății în valoare de 714 milioane EUR către Portugalia și a plății în valoare de 37,2 milioane EUR către România (fără prefinanțare), după ce a recunoscut progresele înregistrate în implementarea planurilor de redresare și reziliență respective ale acestor țări.  

Acest lucru survine după suspendările anterioare, când Comisia constatase că anumite jaloane și ținte nu fuseseră atinse în mod satisfăcător în cea de a treia și a patra cerere de plată ale Portugaliei și în cea de a doua cerere de plată a României.

37,2 milioane EUR ca urmare a măsurilor de promovare a tranziției verzi în România

Comisia a constatat că două jaloane specifice din cea de a doua cerere de plată a României nu fuseseră îndeplinite în mod satisfăcător. Acest fapt a dus la reținerea unei sume de 53,4 milioane EUR. După suspendarea inițială, România a fost încurajată să ia măsuri pe o perioadă de 6 luni. Acum, Comisia a constatat că România a luat măsuri pentru a se asigura că o parte din jaloanele restante au fost îndeplinite în mod satisfăcător.   

Mai precis, în iunie 2023 s-a considerat că jalonul 129, legat de capacitățile de producție a hidrogenului verde, precum și jalonul 133, privind investițiile în instalații de producere a energiei termice cu emisii mai scăzute de dioxid de carbon, nu au fost îndeplinite în mod satisfăcător. Mecanismul de suspendare a permis țării să primească o plată parțială pentru jaloanele și țintele care fuseseră atinse în mod satisfăcător, acordându-i totodată timp suplimentar pentru a îndeplini cerințele restante.  

Utilizând calendarul prelungit, România a implementat o serie de acțiuni eficace, care au accelerat decarbonizarea industriei sale. Comisia a concluzionat că jalonul 133 este acum îndeplinit în mod satisfăcător. În consecință, propune acum deblocarea sumei de 17,8 milioane EUR care corespunde acestui jalon. 

În ceea ce privește jalonul 129, Comisia a informat România că îl consideră în continuare ca nefiind îndeplinit în totalitate în mod satisfăcător, recunoscând totuși progresele realizate pentru finalizarea acestuia. România are acum la dispoziție două luni pentru a trimite observații suplimentare Comisiei, după care se poate încă lua o decizie cu privire la eliberarea sumei restante aferente jalonului 129. 

Planul general de redresare al României, în valoare de 28,5 miliarde EUR sub formă de granturi și de împrumuturi, cuprinde o serie de reforme și de investiții menite să consolideze economia țării. Comisia a plătit României peste 9,41 miliarde EUR, ceea ce corespunde unui procent de 33 % din totalul fondurilor prevăzute în planul României, fiind îndeplinite 14 % din toate jaloanele și țintele din plan. 

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă