25.2 C
București
luni, 27 septembrie 2021

Colegiul medicilor: E prima dată când suntem numiți asasini și torționari

Potrivit unui comunicat al Colegiului Medicilor din România (CMR), de peste șapte decenii în 7 aprilie este marcată Ziua Mondială a Sănătății.

„Iată că este al doilea an consecutiv în care marcăm Ziua Mondială a Sănătății într-un context care ne pune la grea încercare pe noi toți deopotrivă: pandemia de COVID-19. Și este, poate, pentru prima dată când medicii sunt numiți și priviți de o parte dintre români drept torționari și asasini, când medicii sunt huiduiți și acuzați că au uitat principiul călăuzitor . Medicii sunt nevoiți să asculte aceste acuzații deși, de peste un an de zile, au luptat pentru fiecare pacient, iar mulți dintre ei au ajuns în pragul burnout-ului”, se arată în comunicat.

CMR arată că diviziunile afectează în această perioadă chiar și corpul medical

„Constatăm cu tristețe că există medici care aleg să ignore medicina bazată pe dovezi. Acestora le amintim că ghidurile și protocoalele au în spate cercetări și analize riguroase și că direcțiile prevăzute de acestea s-au dovedit, din informațiile existente la acest moment, a fi cele mai eficiente pentru pacienți. Și pentru aceștia lansăm un nou apel la responsabilitate”, au mai transmis reprezentanții CMR.

Aceștia amintesc că aproape un milion de români au fost infectați până acum cu SARS-CoV-2, că aproape 25.000 dintre ei au pierdut această luptă și că sute de mii s-au vindecat: „Mulți pentru că medicii au făcut eforturi supraomenești să îi vindece. Cifrele pandemiei zugrăvesc un tablou sumbru – poate mai sumbru decât ne așteptam vreunul dintre noi anul trecut pe vremea aceasta. Există, însă, și o speranță, reprezentată de vaccinare”.

„Cu toții, medici și pacienți deopotrivă, am obosit. Dar trebuie să continuăm cu toții lupta, pentru a putea depăși această perioadă dificilă și pentru speranța că anul viitor Ziua Mondială a Sănătății nu va mai sta sub semnul COVID-19. Societatea trebuie să respecte în continuare măsurile de protecție, să se prezinte la spital atunci când situația o impune și să aibă încredere în cadrele medicale și în actul medical”, a declarat Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România.

Ultima oră
Pe aceeași temă