16 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăȘtirile zileiCioloș susține că politica agricolă comună a UE are nevoie de o...

Cioloș susține că politica agricolă comună a UE are nevoie de o reformă mai profundă

Declarația a fost făcută în contextul votării de către Parlamentul European a noii Politici Agricole Comune, cea mai importantă schimbare pentru agricultura Uniunii după reforma începută în urmă cu șapte ani de susținere a fermelor medii și mici.

„Din punctul meu de vedere, schimbările de azi nu sunt o reformă în adevăratul sens al cuvântului. O adevărată reformă ar trebui să schimbe complet paradigma de susținere a producătorilor agricoli, vizând venituri care să rezulte din:

– plata unor servicii oferite de aceștia în interesul comunității sau al societății prin întreținerea și administrarea durabilă a resurselor naturale și a dinamismului social în mediul rural.

– producerea și vânzarea de alimente sănătoase, de calitate și la prețuri accesibile pentru diferitele categorii de consumatori sau de materii prime pentru diferite sectoare ale industriei sau energiei,” a scris Cioloș pe Facebook.

Totuși, el a menționat că, până la o astfel de reformă profundă, aceste modificări de azi ale PAC sunt o evoluție necesară în condițiile priorităților europene legate de Pactul Verde și Tranziția Digitală.

În forma adoptată de Parlamentul European, Politica Agricolă Comună se adaptează mai bine la provocările climatice și pentru situațiile de criză sanitară și economică. În acest sens, a fost creat și un fond de urgență pentru situații de criză de 1,5 miliarde de euro prin care producătorii să poată fi ajutați în situații-limită, potrivit lui Cioloș.

Guvernele naționale, deci și cel al României, vor avea o libertate mai mare, dar și o responsabilitate pe măsură pentru felul în care se vor aloca o parte din banii europeni pentru agricultură și dezvoltare rurală. El a menționat și că Guvernul trebuie să facă un Plan Național Strategic pentru agricultură, cu măsuri adaptate la nevoile naționale și locale pe direcții stabilite la nivel european.

 

 

Cele mai citite

Viceprimar al sectorului 3, plângere la DNA, împotriva lui Robert Negoiță

Lucian Judele, viceprimarul Sectorului 3, a mers, astăzi, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), unde a depus o plângere împotriva lui Robert Negoiţă, pe care...

Ce negoț ascund sondajele paralele din București?

Să fie oare Cristian Popescu Piedone doar iepurele lui Dom’ Profesor? În clar obscurul mediatic, strategia de atac a stăpânului antenelor devine tot mai...

Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede prelungirea limitării adaosului comercial la alimentele de bază până la finalul anului 2024

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea privind aprobarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului 5/2024 pentru modificarea şi completarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului...
Ultima oră
Pe aceeași temă