9 C
București
luni, 29 noiembrie 2021
AcasăȘtirile zileiCertificatul verde Covid, obligatoriu dacă vrei să mai mergi la mall

Certificatul verde Covid, obligatoriu dacă vrei să mai mergi la mall

Certificatul verde Covid devine obligatoriu dacă vrei să-ți faci cumpărăturile la mall, vrei să bei o cafea într-un restaurant sau să vezi un film la cinema. Evident, va trebui să-l ai asupra ta și dacă trebuie să cumperi ceva din hypermarket. 

Ești nevaccinat? Nu vei fi primit la mall să bei o cafea. Sau să mănânci o pizza. Sau să-ți cumperi o pereche nouă de ghete. Nu vei fi primit nici în hypermarket-ul din respectivul centru comercial. Vei sta acasă și-ți vei face cumpărăturile din magazine online. Iar dacă vei avea nevoie de-o pâine, o vei lua de la magazinul din cartier, unde certificatul verde nu este obligatoriu. 

Autoritățile au clarificat, luni, o eroare care s-a strecurat în Hotărârea de Guvern ce anunța noile restricții anti Covid. CNSU a impus în ședința de vineri obligativitatea Certificatului verde în mall-uri, însă această decizie nu s-a regăsit în Hotărârea de Guvern care a intrat în vigoare luni. Prin urmare, toate marile centre comerciale și-au deschis larg porțile pentru oricine dorea să intre. 

Gafa a fost corectată, iar anunțul a fost făcut de șeful DSU, Raed Arafat, care a venit cu câteva precizări. Astfel, cine dorește să meargă la mall, indiferent de motiv, va trebui să prezinte Certificatul verde Covid. Fără el nu vom putea intra. Dar nu e obligatoriu să-ți cumperi de mâncare dintr-un centru comercial. O poți face fără a fi nevoit să prezinți documentul la orice magazin alimentar din cartier. 

Unde nu ți se cere Certificatul verde Covid 

Certificatul verde Covid va fi obligatoriu cu câteva excepții, a mai anunțat șeful DSU. De exemplu, nu ți-l va cere nimeni dacă mergi la farmacie, dacă mergi la oficiul poștal ca să-ți ridici pensia, alocația sau ajutorul de șomaj. Nu ți-l va cere nimeni nici la benzinărie, dacă vrei să faci plinul la mașină. Nici la serviciu nu vei avea nevoie de el. Certificatul verde nu este obligatoriu în instanță și nici dacă trebuie să dai cu subsemnatul pe la Poliție.  

Pe de altă parte, trebuie să știi că acest document, care atestă vaccinarea, trecerea prin boală sau faptul că deții un test PCR negativ, ți se va solicita în toate instituțiile publice și private. De exemplu, nu vei putea intra în sediul administratiilor financiare, la taxe și impozite, în primării, consilii județene, în sediile băncilor comerciale, în sălile de fitness, în saloanele de înfrumusețare sau magazinele care vând îmbrăcăminte. 

Cele mai citite

Schimbarea din administrație, marea deziluzie

A trecut mai bine de un an de la schimbarea celei mai mari părți a administrației publice locale din Capitală. Bucureștenii au sperat într-o schimbare...
Ultima oră
Pe aceeași temă