12 C
București
marți, 4 octombrie 2022
AcasăȘtirile zileiCertificatul verde Covid, obligatoriu dacă vrei să mai mergi la mall

Certificatul verde Covid, obligatoriu dacă vrei să mai mergi la mall

Certificatul verde Covid devine obligatoriu dacă vrei să-ți faci cumpărăturile la mall, vrei să bei o cafea într-un restaurant sau să vezi un film la cinema. Evident, va trebui să-l ai asupra ta și dacă trebuie să cumperi ceva din hypermarket. 

Ești nevaccinat? Nu vei fi primit la mall să bei o cafea. Sau să mănânci o pizza. Sau să-ți cumperi o pereche nouă de ghete. Nu vei fi primit nici în hypermarket-ul din respectivul centru comercial. Vei sta acasă și-ți vei face cumpărăturile din magazine online. Iar dacă vei avea nevoie de-o pâine, o vei lua de la magazinul din cartier, unde certificatul verde nu este obligatoriu. 

Autoritățile au clarificat, luni, o eroare care s-a strecurat în Hotărârea de Guvern ce anunța noile restricții anti Covid. CNSU a impus în ședința de vineri obligativitatea Certificatului verde în mall-uri, însă această decizie nu s-a regăsit în Hotărârea de Guvern care a intrat în vigoare luni. Prin urmare, toate marile centre comerciale și-au deschis larg porțile pentru oricine dorea să intre. 

Gafa a fost corectată, iar anunțul a fost făcut de șeful DSU, Raed Arafat, care a venit cu câteva precizări. Astfel, cine dorește să meargă la mall, indiferent de motiv, va trebui să prezinte Certificatul verde Covid. Fără el nu vom putea intra. Dar nu e obligatoriu să-ți cumperi de mâncare dintr-un centru comercial. O poți face fără a fi nevoit să prezinți documentul la orice magazin alimentar din cartier. 

Unde nu ți se cere Certificatul verde Covid 

Certificatul verde Covid va fi obligatoriu cu câteva excepții, a mai anunțat șeful DSU. De exemplu, nu ți-l va cere nimeni dacă mergi la farmacie, dacă mergi la oficiul poștal ca să-ți ridici pensia, alocația sau ajutorul de șomaj. Nu ți-l va cere nimeni nici la benzinărie, dacă vrei să faci plinul la mașină. Nici la serviciu nu vei avea nevoie de el. Certificatul verde nu este obligatoriu în instanță și nici dacă trebuie să dai cu subsemnatul pe la Poliție.  

Pe de altă parte, trebuie să știi că acest document, care atestă vaccinarea, trecerea prin boală sau faptul că deții un test PCR negativ, ți se va solicita în toate instituțiile publice și private. De exemplu, nu vei putea intra în sediul administratiilor financiare, la taxe și impozite, în primării, consilii județene, în sediile băncilor comerciale, în sălile de fitness, în saloanele de înfrumusețare sau magazinele care vând îmbrăcăminte. 

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri Reuters. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Idei de cadouri pentru fetițe – prințesele familiei!

Cauți idei de cadouri pentru fetițe? Ai o fiică, o fină, o nepoțică sau pur și simplu o prințesică și ai nevoie de idei...

Analize eToro: Piața muncii rămâne puternică 

Primele rapoarte privind inflația din septembrie au sosit și nu sunt bune. Însă piața muncii nu pare afectată. În Uniunea Europeană și în SUA,...

Ben Wallace, ministrul Apărării britanic: Celula de criză din Germania constituită din SUA, Anglia și Germania se asigură că ajutorul pentru Ucraina merge înainte

Ben Wallace, ministrul Apărării al Marii Britanii, prezent la conferința Conservatorilor, s-a referit la criza din Ucraina și la Vladimir Putin. Ministrul britanic a...
Ultima oră
Pe aceeași temă