14.3 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăInternaționalCEO-ul aplicației Telegram a fost arestat în Franța

CEO-ul aplicației Telegram a fost arestat în Franța

Mai mulţi bloggeri ruşi au chemat la proteste, duminică la prânz, în fața ambasadelor Franţei din întreaga lume

Miliardarul ruso-francez, Pavel Durov,  fondator și CEO al aplicației de mesagerie Telegram, a fost arestat sâmbătă seara pe aeroportul Bourget din afara Parisului, au declarat TF1 TV și BFM TV, citând surse neidentificate.

Durov călătorea cu avionul său privat, a declarat TF1 pe site-ul său, adăugând că a fost vizat de un mandat de arestare în Franța, ca parte a unei investigații preliminare a poliției. Ancheta s-a concentrat pe o lipsă de moderatori pe Telegram, care a permis ca activitatea criminală să continue fără descurajare pe aplicația de mesagerie, afirmă poliția franceză, citată de Reuters.

Telegram are aproape un milion de utilizatori și este deosebit de influentă în Rusia, Ucraina și republicile din fosta Uniune Sovietică. Este clasată ca una dintre cele mai importante platforme de social media după Facebook, YouTube, WhatsApp, Instagram, TikTok și Wechat.

Platforma a devenit ceea ce unii analiști numesc „un câmp de luptă virtual” pentru război, folosit în mare măsură de președintele Ucrainei Volodimir Zelenski și de oficialii săi, precum și de guvernul rus, notează Reuters.

Telegram nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii a Reuters. Ministerul francez de Interne și poliția nu au comentat.

Elon Musk, proprietarul miliardar al X, platforma de socializare cunoscută anterior sub numele de Twitter, a declarat după informații despre detenția lui Durov:

 „Este 2030 în Europa și ești executat pentru că îți place un meme”

Durov, născut în Rusia, a fondat Telegram împreună cu fratele său în 2013. A părăsit Rusia în 2014, după ce a refuzat să se conformeze cererilor guvernului de a închide comunitățile de opoziție de pe platforma sa de socializare VKontakte, pe care a vândut-o.

„Aș prefera să fiu liber decât să primesc comenzi de la oricine”, i-a spus Durov jurnalistului american Tucker Carlson în aprilie, despre ieșirea sa din Rusia și căutarea unei locuințe la Berlin, Londra, Singapore sau San Francisco.

După ce Rusia și-a lansat invadarea Ucrainei în 2022, Telegram a devenit principala sursă de conținut nefiltrat – și uneori grafic și înșelător – din ambele părți despre război și politica din jurul conflictului.

Telegramul – care permite utilizatorilor să se sustragă controlului oficial – a devenit, de asemenea, unul dintre puținele locuri în care rușii pot accesa știri independente despre război, după ce Kremlinul a sporit restricțiile asupra mass-media, după invazia în Ucraina.

Ministerul rus de Externe a declarat că ambasada sa din Paris clarifică situația din jurul lui Durov și a cerut organizațiilor neguvernamentale occidentale să ceară eliberarea acestuia.

„Platformă neutră”

TF1 a declarat că Durov, care locuiește în Dubai, călătorea din Azerbaidjan și a fost arestat în jurul orei 20:00 (18:00 GMT).

Durov, a cărui avere a fost estimată de Forbes la 15,5 miliarde de dolari, a spus că unele guverne au încercat să facă presiuni, dar aplicația ar trebui să rămână o „platformă neutră” și nu un „jucător în geopolitică”.

Cu toate acestea, popularitatea tot mai mare a Telegramului a determinat o analiză atentă din partea mai multor țări din Europa, inclusiv Franța, cu privire la problemele legate de securitate și încălcarea datelor.

Reprezentantul Rusiei la organizațiile internaționale de la Viena, Mihail Ulyanov, și alți câțiva politicieni ruși s-au grăbit duminică să acuze Franța că acționează ca o dictatură, aceeași critică pe care a lansat-o Moscova atunci când i-a cerut lui Durov în 2014 și a încercat să interzică Telegram în 2018.

„Unii oameni naivi încă nu înțeleg că, dacă joacă un rol mai mult sau mai puțin vizibil în spațiul internațional de informare, nu este sigur pentru ei să viziteze țări care se îndreaptă către societăți mult mai totalitare”, a scris Ulyanov pe X.

Mai mulți bloggeri ruși au cerut proteste la ambasadele Franței din întreaga lume, duminică, la prânz.

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

Europarlamentarul Dan Nica cere bani din Fondul European de Urgență pentru România

Rezoluția care cuprinde și țara noastră, va fi supusă la vot în Parlamentul european Într-o intervenție televizată, europarlamentarul Dan Nica a declarat că grupul din...

Importurile de gaze ale României au crescut cu aproape 6%, în primele şapte luni din 2024

Producţia de gaze s-a majorat cu 1,4% anul trecut România a importat, în primele şapte luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de...

Comisarul Thierry Breton își anunță demisia cu doar o zi înainte de prezentarea noii Comisii Europene

Thierry Breton, comisarul european pentru Piața Internă și Servicii, a demisionat neașteptat cu doar 24 de ore înainte ca președinta Comisiei Europene, Ursula von...
Ultima oră
Pe aceeași temă