12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăȘtirile zileiCentenarul Unirii, sărbătorit la Festivalul Românesc de la Sacramento

Centenarul Unirii, sărbătorit la Festivalul Românesc de la Sacramento

Evenimentul a fost organizat de Community Center of Sacramento în colaborare cu Ministerul pentru Românii de Pretutindeni. Festivalul a avut ca tematică Centenarul Unirii – 100 de ani de la unirea Transilvaniei cu Basarabia și Bucovina, din 1918.

Sărbătoarea Centenarului Unirii de la Sacramento s-a întâmplat într-o zi superbă de toamnă văratică. Sufletul festivalului a fost, și în acest an, organizatoarea Abigail Budak, care, împreună cu „locotenenții” săi de nădejde, Ruxandra Vidu și Katica Got, a format o echipă bine sudată, făcând din această a manifestare românească un eveniment reușit, cu adevărat „cool”.

Mii de participanți români, dar și alte etnii din SUA au cântat, au dansat și au mâncat românește. Pentru mai bine de 7 ore, românii veniți în număr destul de mare – aproximativ 4.000 de persoane, după estimările lui Abigail Budak – s-au simțit din nou acasă. La acest „feeling” au contribuit și micile „staruri” culinare: mititei, sarmale, cârnați cu varză și mămăliguță, prăjituri de casă, amandine, cozonac, cremșnit, plăcinte moldovenești cu brânză – delicatese care au gâdilat și bucurat papilele gustative ale românilor și americanilor deopotrivă, cei din urmă având numai cuvinte de laudă la adresa produselor românești. 

Pe scena festivalului au cântat artiști cunoscuți din România, dar și artiști români locali, stabiliți în SUA. Trubadurul veșnic îndrăgostit, Gheorghe Gheorghiu, a bucurat inimile românilor nostalgici cu melodiile sale de suflet, alături de ansamblul artistic profesionist „Crișana” din Oradea – cu directorul artistic Leontin Ciucur,  solist de muzică populară din Bihor –, Ghiță Berinde, solist de muzică populară de la ansamblul „Stelele Banatului”,  Mircea Pellea, nepotul lui Amza Pellea, prezentator și realizator al emisiunii TV „La hanul cu cântece”, alături de artiștii locali Augustin Lazăr, Estera Bercea, Viorica Onuț și Abigail Budak. 

La eveniment a participat și o delegație de la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, împreună cu secretara de stat Lilla Boglarka Debelka, consulul general de la Los Angeles, Cosmin Dumitrescu, și Scott Alvord, din partea consiliului primăriei orașului Roseville. 

Festivalul românesc de la Sacramento și-a deschis porțile la ora 12.00 și s-a terminat la ora 19.00, când cortina s-a lăsat odată cu apusul soarelui, iar cei prezenți s-au împrăștiat, fiecare, la casele lor. Cu siguranță, însă, ei vor reveni și pentru ediția a XVIII-a, pentru o nouă doză de românism autentic, ediție care se va desfășura anul viitor, în septembrie.   

Cele mai citite

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...
Ultima oră
Pe aceeași temă