8.9 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăCele mai scumpe stațiuni de pe litoralul românesc. Câți bani trebuie să...

Cele mai scumpe stațiuni de pe litoralul românesc. Câți bani trebuie să ai pentru o săptămână la mare

Vacanțele pe litoralul românesc devin din ce în ce mai scumpe, iar cei care aleg să-și petreacă concediul în stațiunile din România se confruntă cu tarife surprinzător de ridicate.

Mulți ar putea crede că Mamaia este cea mai costisitoare destinație de pe coasta Mării Negre, dar datele din anul trecut arată o altă realitate.

Stațiunea ocupă acum locul al doilea în topul destinațiilor scumpe. Astfel, mulți turiști aleg să meargă la autoservire pentru a evita costurile mari. Un fel de mâncare cu carne și garnitură poate costa în jur de 70 de lei, iar în 2023 închirierea unui șezlong varia între 50 și 100 de lei, iar pentru un baldachin se cereau 200 de lei.

În Mamaia nu mai există zone de plajă liberă, unde vizitatorii să își poată întinde prosopul, ceea ce înseamnă că toți turiștii trebuie să plătească pentru a se bucura de o zi pe plajă în această stațiune foarte solicitată.

În unele dintre plajele exclusiviste din Mamaia, prețul pentru închirierea unui șezlong poate ajunge la 200 de lei, iar tarifele pentru cazare sunt la fel de semnificative.

În stațiunea Vama Veche mâncarea este scumpă

În ceea ce privește prețurile la mâncare, Vama Veche pare să fie destinația cea mai scumpă. Anul trecut, o simplă ciorbă costă 35 de lei.

Chiar și cei care încearcă să economisească optând pentru o shaorma vor constata că prețul acesteia poate ajunge până la 41 de lei. La restaurante, o apă plată costă 12 lei, iar o bere poate ajunge până la 20 de lei.

Nu este de mirare că o familie cu un copil poate cheltui într-o săptămână în Vama Veche echivalentul unui salariu mediu pe economie.

Cu cât au crescut prețurile la cazare

În această vară, românii care doresc să își petreacă vacanța pe litoralul românesc vor trebui să scoată mai mulți bani din buzunar. Creșterea prețurilor este determinată de inflație, majorarea TVA-ului la serviciile turistice, precum și de costurile crescute ale carburanților și energiei electrice.

Hotelierii au fost nevoiți să majoreze tarifele, iar prețurile la cazare au crescut în medie cu 15%.

Pentru turiști, ofertele de early booking rămân o opțiune atractivă. Anumite hoteluri au oferit discounturi de până la 20% pentru rezervări efectuate până la sfârșitul lunii ianuarie, în timp ce altele au avut reduceri de 15% pentru plata integrală și nerambursabilă până pe 1 martie sau 10% până pe 15 aprilie.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Windows 11. Acțiuni care te pot ajuta să îți maximizezi experiența

Dacă Windows 11 rulează lent, există câteva lucruri simple pe care le poți face pentru a îmbunătăți performanța calculatorului tău. În timp ce un restart...

Klaus Iohannis, apel la partide: Reveniți la masa discuțiilor!

Președintele Iohannis a declarat de la Bruxelles că un Guvern minoritar nu este o soluție Klaus Iohannis a declarat de la Bruxelles, unde se află...

FCSB și Dinamo, eliminate din Cupa României! Universitatea Craiova și Metalul Buzău avansează în sferturi

FCSB a pierdut cu Universitatea Craiova, scor 0-2, și a ratat calificarea în sferturile Cupei României, în timp ce Dinamo a fost eliminată după...
Ultima oră
Pe aceeași temă