13.3 C
București
miercuri, 22 septembrie 2021

CEDO a amendat România pentru încălcarea drepturilor persoanelor transgender

Două persoane transgender au primit o compensaţie morală în valoare de 15.000 de euro în total, 9.755 euro cheltuieli de judecată şi 1.153 euro daune materiale.

„CEDO a decis astăzi că persoanele transgender din România nu au la dispoziţie o procedură clară şi eficientă pentru modificarea genului în actele de identitate, ceea ce constituie o violare a articolului 8 din Convenţia europeană pentru drepturile omului. De asemenea, CEDO constată că obligarea persoanelor transgender din România la realizarea unor intervenţii chirurgicale asupra organelor genitale ca pas obligatoriu înainte de modificarea indicatorilor de gen din actele de stare civilă (prenumele, sexul şi prima cifră a codului numeric personal) încalcă viaţa privată şi autonomia personală. CEDO a luat această decizia în cauzele X împotriva României şi Y împotriva României: doi bărbaţi transgender care au fost obligaţi de instanţă să parcurgă intervenţii chirurgicale înainte de modificarea actelor de identitate, operaţii care nu se pot efectua în siguranţă în ţara noastră”, arată reprezentanţii Asociaţiei Accept, într-un comunicat de presă transmis marţi.

Asociaţia Accept salută decizia CEDO care obligă Guvernul României la dezvoltarea unei proceduri clare şi transparente pentru modificarea genului în actele de stare civilă.

„Identitatea de gen este un sentiment interior şi profund privat, care trebuie înregistrată de autoritatea de stare civilă în baza declaraţiei persoanei trans, fără să i se solicite dovezi medicale, mărturiile altora sau, mai grav, să fie obligată să parcurgă intervenţii chirurgicale asupra organelor genitale pe care fie nu şi le doreşte, fie sunt imposibil de realizat în ţara noastră din cauza absenţei specialiştilor în domeniu. Aceste intervenţii costă peste 50 000 de euro în afară. Solicităm, deci, Guvernului României, care are obligaţia să implementeze această decizie, dezvoltarea în colaborare cu Asociaţia ACCEPT şi comunitatea transgender din România a unei procedure administrative simplificate, care să permită modificarea actelor de identitate ale persoanelor trans, respectându-le demnitatea şi autonomia personală, dreptul acestora la autodeterminare”, a declarat Patrick Brăila, co-preşedinte Accept, citat în comunicat.

Asociaţia Accept estimează că în România trăiesc în jur de 120.000 de persoane transgender, majoritatea neavând posibilitatea să îşi realizeze tranziţia juridică, dar mai puţin de 50 de persoane au reuşit să îşi modifice actele de identitate în instanţă. 

Ultima oră
Pe aceeași temă