12.6 C
București
sâmbătă, 25 septembrie 2021

Ce amenințări îi preocupă pe militarii români. Atac cibernetic asupra fabricii de bere

Potrivit Ministerului Apărării Naționale (MApN), scenariul exercițiului, denumit denumit “Concordia 19”, pornește de la simularea unui atac cibernetic asupra fabricii de bere din Miercurea Ciuc.

În acest context, militarii participanți se pregătesc să contracareze o serie de „acțiuni ostile, tipice războiului hibrid”, care ar urma să se deruleze, în mod special, în județele Covasna și Harghita. Atacul asupra fabricii de bere ar urma să provoace o explozie care se va solda cu mai multe victime și va duce la contaminarea chimică a zonei.

„Folosim un scenariu fictiv. Evenimentul principal va fi cel de miercuri, 9 octombrie, la Miercurea Ciuc. Scenariul acestui eveniment prevede un atac cibernetic asupra fabricii, care va produce o explozie cu victime multiple și cu contaminare chimică”, a  explicat conducătorul exercițiului, generalul de brigadă Marian Botea, șeful Direcției Operații din cadrul Statului Major al Apărării (SMAp).

„Vom vedea ce înseamnă să acorzi asistență medicală, într-un mediu contaminat, unei persoane rănite. Așteptăm și noi să vedem care sunt rezultatele și cum vom putea acționa împreună. Vom avea evacuare medicală multiplă, pe aer și pe uscat”, a precizat generalul Botea.

Potrivit acestuia, planificarea exercițiului “Concordia 19” a durat aproape un an de zile.

„A fost un efort care a presupus coordonarea unui număr impresionant de structuri din cadrul instituțiilor din sistemul național de apărare ordine publică și siguranță națională, fiecare cu sisteme de comunicații proprii, care au trebuit puse cap la cap”, a explicat generalul Botea.

Potrivit responsabilului exercițiului, „este un trend la nivelul Alianței NATO zona aceasta de război hibrid, care trebuie foarte bine explorată, trebuie inclusă în strategii. Domeniile de manifestare sunt extrem de diverse pe zona hibridului. Nu vorbim de apărare și ofensivă unde ne putem exersa aceste proceduri. E extrem de divers să abordăm zona hibridă, neconvențională, pe domeniul cyber”.

„Evaluări privind riscurile de securitate s-au făcut și se fac în permanență. Noi suntem datori să ne pregătim. În zona noastră de interes strategic, acest tip de conflict hibrid s-a manifestat în 2014, în Georgia, Ucraina, estul Mediteranei. Noi analizăm modul în care au acționat și vrem să ne pregătim să fim în măsură să răspundem”, a subliniat generalul MApN.

Pe parcursul exercițiului vor acționa militari de la Operații Speciale precum și din trupele de cercetare, vânători de munte, apărare CBRN, cooperare civili-militari, precun și de la Forțele Aeriene.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă