15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăȘtirile zileiCe amenințări îi preocupă pe militarii români. Atac cibernetic asupra fabricii de...

Ce amenințări îi preocupă pe militarii români. Atac cibernetic asupra fabricii de bere

Potrivit Ministerului Apărării Naționale (MApN), scenariul exercițiului, denumit denumit “Concordia 19”, pornește de la simularea unui atac cibernetic asupra fabricii de bere din Miercurea Ciuc.

În acest context, militarii participanți se pregătesc să contracareze o serie de „acțiuni ostile, tipice războiului hibrid”, care ar urma să se deruleze, în mod special, în județele Covasna și Harghita. Atacul asupra fabricii de bere ar urma să provoace o explozie care se va solda cu mai multe victime și va duce la contaminarea chimică a zonei.

„Folosim un scenariu fictiv. Evenimentul principal va fi cel de miercuri, 9 octombrie, la Miercurea Ciuc. Scenariul acestui eveniment prevede un atac cibernetic asupra fabricii, care va produce o explozie cu victime multiple și cu contaminare chimică”, a  explicat conducătorul exercițiului, generalul de brigadă Marian Botea, șeful Direcției Operații din cadrul Statului Major al Apărării (SMAp).

„Vom vedea ce înseamnă să acorzi asistență medicală, într-un mediu contaminat, unei persoane rănite. Așteptăm și noi să vedem care sunt rezultatele și cum vom putea acționa împreună. Vom avea evacuare medicală multiplă, pe aer și pe uscat”, a precizat generalul Botea.

Potrivit acestuia, planificarea exercițiului “Concordia 19” a durat aproape un an de zile.

„A fost un efort care a presupus coordonarea unui număr impresionant de structuri din cadrul instituțiilor din sistemul național de apărare ordine publică și siguranță națională, fiecare cu sisteme de comunicații proprii, care au trebuit puse cap la cap”, a explicat generalul Botea.

Potrivit responsabilului exercițiului, „este un trend la nivelul Alianței NATO zona aceasta de război hibrid, care trebuie foarte bine explorată, trebuie inclusă în strategii. Domeniile de manifestare sunt extrem de diverse pe zona hibridului. Nu vorbim de apărare și ofensivă unde ne putem exersa aceste proceduri. E extrem de divers să abordăm zona hibridă, neconvențională, pe domeniul cyber”.

„Evaluări privind riscurile de securitate s-au făcut și se fac în permanență. Noi suntem datori să ne pregătim. În zona noastră de interes strategic, acest tip de conflict hibrid s-a manifestat în 2014, în Georgia, Ucraina, estul Mediteranei. Noi analizăm modul în care au acționat și vrem să ne pregătim să fim în măsură să răspundem”, a subliniat generalul MApN.

Pe parcursul exercițiului vor acționa militari de la Operații Speciale precum și din trupele de cercetare, vânători de munte, apărare CBRN, cooperare civili-militari, precun și de la Forțele Aeriene.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Irina Begu, în sferturile de finală ale turneului WTA din Antalya

Irina Begu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 125 de la Antalya, după ce a învins-o în două seturi pe croata...

Administratora unui bloc din Sectorul 2, înjunghiată mortal de un vecin

O femeie de 56 de ani, administratora unui bloc din Sectorul 2 al Capitalei, a fost înjunghiată mortal de un vecin, joi seară. Individul...

Zeci de angajați ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor fi disponibilizați de luni

Circa 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni,...
Ultima oră
Pe aceeași temă