11 C
București
marți, 21 septembrie 2021

Căutarea ursului care a omorât un câine şi a atacat un porc, la Pâclişa, fără rezultat

După ce ursul a ajuns în noaptea de marţi spre miercuri într-o gospodărie, producând temere în rândul oamenilor, iar câteva zeci de localnici din Pâclişa şi-au exprimat nemulţumirea faţă de modul în care este gestionată de către autorităţi problema în cauză, miercuri după-amiaza a fost organizată o acţiune prin care s-a urmărit prinderea, tranchilizarea şi relocarea animalului.

La acţiune au participat vânători, jandarmi, reprezentanţi ai altor instituţii implicate. Chiar dacă la un moment dat unii localnici au susţinut că ar fi observat ursul în apropierea caselor iar vânătorii au tras câteva focuri de armă în timp ce patrulau spre zona împădurită, ursul nu a fost prins.

În condiţiile în care pe toată durata acţiunii a şi plouat, factorii de decizie au dispus măsura întreruperii căutărilor după circa trei ore.

Unul din cei doi urşi observaţi în mai multe rânduri în ultimele două săptămâni într-o suburbie a municipiului Alba Iulia, în Pâclişa, a pătruns, în noaptea de marţi spre miercuri, într-o gospodărie, unde a ucis un câine.

Potrivit unor filmuleţe postate de localnici pe reţelele de socializare, ursul a intrat în gospodăria unei familii din Pâclişa, unde a pătruns până în adăpostul porcilor. Ursul a atacat un porc şi a omorât un câine.

„La faţa locului s-au deplasat şase jandarmi, care au încercat să alunge ursul folosind muniţie de manevră. Au fost trase patru focuri de armă în aer”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Alba, Adela Buga.

Potrivit acesteia, după circa o oră, ursul s-a îndepărtat de zona locuită, intrând în pădure.

Săptămâna trecută, unul dintre urşi a omorât o scroafă.

Recent, a fost aprobat un ordin de relocare a celor doi urşi în zona Şureanu, în Munţii Sebeşului, fiind amplasate în acest sens în marginea localităţii cuşti în care aceştia să fie atraşi. Deocamdată, în cuşti au intrat doar câini.

Un alt urs a fost observat în ultima lună în Ampoiţa iar un altul, în Berghin.

Ultima oră
Pe aceeași temă