18.5 C
București
joi, 24 aprilie 2025
AcasăInvestigații România LiberăCând ești consilierul premierului, statul stă drepti în fața ta 

Când ești consilierul premierului, statul stă drepti în fața ta 

Un judecător moare imediat după ce-i dă dreptate lui Remus Borza într-un proces pierdut pe linie de fostul deputat

De ce ne mirăm că justiția se clatină, când vedem cum un personaj ca Remus Borza, care a pierdut de două ori procesul cu jurnaliștii de la România Liberă, ajunge să câștige printr-o sentință dată la rejudecare, iar judecătorul care semnează acea decizie moare la câteva zile după ce redactează motivarea?

Hai să punem lucrurile pe masă.

Dosarul 48463/3/2017. Borza dă în judecată redacția România Liberă pentru niște articole care, spune el, i-au afectat imaginea. Tribunalul București, în 7.05.2019, prin completul format din judecătorul Marin Oprea, spune clar: NU. Jurnaliștii au scris corect, au informat, au documentat. Libertatea presei primează.

Hotărâre Civilă Tribunalul București Dosar 48463_3_2017 Remus Borza v România Liberă by Romania Libera

Borza face apel. Curtea de Apel București, în 30.06.2020, prin completul compus din judecătorii Ioana Singh și Cristina Guță, zice din nou NU. În mod categoric. „Ai pierdut, dom’le. Nu e calomnie când cineva scoate la iveală lucruri de interes public despre tine.”

Hotărâre CAB 48463_3_2917 din 30.06.20 by Romania Libera

Borza nu renunță. Face recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție. Iar în 27.10.2021, completul format din judecătorii Adina NicolaeLavinia Curelea și Lavinia Dascălu de la Secția I civilă, casează deciziile favorabile României Libere și retrimite dosarul la rejudecare la Curtea de Apel București.

Iccj Hotărâre Civilă Dosar 48463_3_2017 Remus Borza – Casare by Romania Libera on Scribd

Borza se perindă pe lângă putere încă din 2019

Borza se perindă pe lângă putere încă din 2019. În iunie 2019 este numit consilier onorific al premierului Viorica Dăncilă, iar apoi, în decembrie același an, este preluat ca „sfătuitor” și de guvernul Ludovic Orban. În ambele cazuri, pozițiile sale publice stârnesc scandal, iar presa scrie că Borza era considerat controversat.  Deși condamnat penal în 2015 pentru conflict de interese, este menținut aproape de putere. Nu este clar cine îl propune, dar e limpede cine îl tolerează. Borza are un talent aparte de a deveni util în preajma celor cu funcții.

Vinul de 16.900 lei și întâlnirea de la etajul 25

Doar că acolo influența pare că nu a funcționat. La guvernarea Ciucă, însă, lucrurile se schimbă. Borza devine mult mai mult decât un simplu consilier. Este descris de Gândul.ro și Defapt.ro drept un „om de încredere”, un „intermediar” între premier și mediul de afaceri. Devine o piesă-cheie în arhitectura din umbră a puterii.Potrivit Defapt.ro și Gândul.ro, Borza este cel care l-a intermediat pe Dan Ostahie, patronul Altex, în relația cu fostul premier. Este prezent în momente-cheie, aproape de decizie – ”Ostahie propus candidatul coaliției la Primăria Capitalei”.

Întâlnirea de lux intermediată de Borza între Ciucă și Dan Ostahie, patronul Altex apare în filmarea publicată de Gândul.roRemus Borza poate fi văzut împingând jurnaliștii afară dintr-un restaurant, vizibil deranjat de întrebări.

Borza și Ciucă pleacă împreună cu mașina SPP. Ostahie rămâne să achite nota.

La acea masă – într-un local de fițe din Capitală – s-a băut vin de 16.900 lei sticla. Și da, consumația ar fi fost plătită de Ostahie. În fața lui Borza, toți par să fi stat drepți.

E corect, e etic, ca oameni de afaceri și avocați să achite nota de plată a președintelui Senatului? Sau e un tribut tăcut pentru accesul la putere, dirijat de Borza?.

Întrebarea care arde: cine conduce, de fapt, statul? De ce un om de afaceri plătește consumația unui politician aflat în a doua cea mai înaltă funcție în stat? Și în ce calitate intermediază Borza astfel de întâlniri?

Nici nu e prima dată când Nicolae Ciucă este acuzat că și-a băgat coada în justiție. În 2022, G4Media.ro a scris pe larg despre modul în care dosarul de plagiat al premierului a fost repartizat unui anumit judecător printr-un sistem „cu suspiciuni de manipulare”. Un sistem care, din nou, ridică întrebări despre independența reală a justiției în fața politicului.

Justiția sub presiune: Moartea unui judecător

Revenim la procesul România Liberă. După rejudecare, pe 17 iunie 2022, completul de la Curtea de Apel București format din judecătorii Aurelian-Marian Murgoci-Luca și Daniel Marian Drăghici ultimul promovat la Înalta Curte de Casație si Justitie Secția I civilă, începând cu data de 01.10.2023 decide că România Liberă trebuie să-i plătească daune morale lui Borza. Totul în ciuda faptului că probele nu s-au schimbat. Nicio dovadă nouă. Niciun martor în plus. Doar alt complet. Și, între timp, alt context politic. 

Judecătorul Murgoci redactează motivarea după doi ani de zile care este comunicată României Libere în data de 29 februarie 2024 iar la o lună distanță presa anunță că a decedat – 29 martie 2024. Oficial, accident vascular cerebral. Avea doar 38 de ani. Asociația Magistraților din România vorbește de „epuizare cronică, presiune și suprasolicitare extremă”. Unul dintre cei mai tineri judecători de la CAB cade din picioare. În tăcere. Dar într-un moment care spune multe.

Între timp, să nu uităm cu cine avem de-a face. Remus Borza a fost administrator judiciar la Hidroelectrica, de unde a fost revocat cu scandal. A fost condamnat penal pentru conflict de interese. În dosarul RODIPET, statul român a fost tras la răspundere în fața tribunalelor internaționale – și a pierdut. Milioane din bugetul public s-au dus din cauza deciziilor luate de Borza ca lichidator. Și tot el, da, a fost pus consilier al premierului.

Așadar, când te uiți la tabloul complet, nu e doar un proces ciudat. E o poveste despre putere, despre cum influența politică poate răsturna chiar și decizii definitive. Despre cum, în România, dacă ești aproape de butonul roșu, poți reinterpreta legea, libertatea presei și chiar adevărul.

Coincidență? Poate. Dar una care face să doară în pieptul Justiției.

Borza tace. Ciucă tace. Guvernul tace. Judecătorul e în groapă, presa e în boxa acuzaților, Borza pe val. România Liberă a solicitat un punct de vedere atât Guvernului Ciolacu dar și fostului premier Ludovic Orban. Nu a răspuns nimeni.

Când ești consilierul premierului, statul nu mai judecă. Stă drepți. Iar un judecător moare în liniște, cu dosarul în brațe.

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Guvernul aprobă un proiect de 13,5 miliarde de lei pentru modernizarea liniei feroviare Curtici-Simeria

Guvernul României a aprobat joi un proiect important pentru modernizarea liniei de cale ferată Curtici-Simeria, în valoare de peste 13,5 miliarde de lei, care...

Fonduri europene și siguranță la granițe: Comisarul european pentru buget, vine în România pentru discuții strategice

Vizita se înscrie în seria de consultări organizate la nivel european, înainte de lansarea propunerii oficiale privind bugetul multianual al Uniunii Europene Comisarul european pentru...

Rusia amenință din nou cu utilizarea armelor nucleare

Rusia amenință cu utilizarea armelor nucleare în caz de acțiuni care amenință suveranitatea sa, avertizând Europa despre riscurile unui conflict direct cu NATO. Rusia își...
Ultima oră
Pe aceeași temă