21 C
București
vineri, 27 mai 2022
AcasăȘtirile zileiInternaționalCancelarul Germaniei dă un avertisment Rusiei pentru a reduce presiunea militară asupra...

Cancelarul Germaniei dă un avertisment Rusiei pentru a reduce presiunea militară asupra Ucrainei

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a cerut, luni, Rusiei să reducă presiunea militară asupra Ucrainei, avertizând că orice atac militar va atrage „consecinţe” grave, potrivit publicaţiei Die Welt.

„Mişcările de trupe nu pot fi ignorate. Sunt masive şi reprezintă un pericol la adresa suveranităţii Ucrainei”, a declarat cancelarul Olaf Scholz cu ocazia întâlnirii pe care a avut-o la Madrid cu premierul Spaniei, Pedro Sanchez.

Olaf Scholz şi Pedro Sanchez s-au declarat „foarte preocupaţi” de criza militară de la frontiera dintre Ucraina şi Rusia.

„Orice agresiune militară împotriva Ucrainei ar atrage consecinţe grave la nivel politic şi economic. De aceea, avem sarcina de a face tot posibilul pentru a evita o astfel de evoluţie, care ne-ar afecta pe toţi”, a subliniat Olaf Scholz, conform stiri247.ro.

Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, s-a deplasat luni la Kiev, unde s-a întâlnit cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, şi cu ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba. Marţi, Annalena Baerbock se va deplasa la Moscova, unde se va întâlni cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Cancelarul Germaniei, dar și ministerul de externe german, au atras atenția Rusiei privind escaladarea situației Ucrainei

La Kiev, Annalena Baerbock a avertizat că un atac al Rusiei împotriva Ucrainei va atrage „un preţ mare la nivel economic, strategic şi politic”. „Noi suntem pregătiţi pentru un dialog serios, în sensul unor acorduri şi măsuri care să aducă mai multă securitate în Europa pentru toată lumea, inclusiv pentru Rusia”, a subliniat Annalena Baerbock, potrivit site-ului Tagesschau.de.

Rusia a generat preocupări în Occident din cauza activităţilor militare în apropierea frontierelor Ucrainei. Administraţia de la Kiev susţine că Rusia a mobilizat zeci de mii de militari la frontierele Ucrainei şi pregăteşte un atac. De asemenea, Moscova este acuzată de intensificarea susţinerii acordate insurgenţilor separatişti proruşi din regiunile ucrainene Doneţk şi Lugansk. Pe fondul crizei, mai multe instituţii guvernamentale din Ucraina au fost vizate vineri de atacuri cibernetice.

Administraţia Vladimir Putin argumentează că poate mobiliza militari oriunde pe teritoriul Rusiei şi cere Statelor Unite şi Alianţei Nord-Atlantice garanţii că nu vor instala echipamente militare ofensive în apropierea frontierelor ruse. De asemenea, Rusia se opune admiterii Ucrainei în NATO şi extinderii Alianţei Nord-Atlantice spre est. Moscova a anunţat vineri că aşteaptă un răspuns clar al Statelor Unite şi Alianţei Nord-Atlantice privind garanţiile de securitate săptămâna aceasta.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Manifest pentru un mod de viață

Studii medicale recente arată două lucruri importante pentru sănătatea ființei umane: stresul și obezitatea fac ravagii în societățile dezvoltate economic. Din aceste două suferințe,...

Oleg Chiseliov: “Putinismul îmbină doctrina naționalistă și imperialismul rus”

Oleg Chiseliov are 17 ani.  Elev în clasa a 11-a la Liceul Teoretic „Pro Succes” din Chișinău, Republica Moldova, e un unionist convins și...
Ultima oră
Pe aceeași temă