29 C
București
vineri, 12 iulie 2024
AcasăInternaționalCanada a înscris Gardienii Revoluţiei, armata ideologică a Iranului, pe lista sa...

Canada a înscris Gardienii Revoluţiei, armata ideologică a Iranului, pe lista sa cu organizaţii teroriste

Canada a anunţat miercuri că a înscris Gardienii Revoluţiei, armata ideologică a Republicii Islamice Iran, pe lista sa cu organizaţii teroriste, potrivit Reuters.

„Guvernul nostru a luat decizia de a înscrie Corpul Gardienilor Revoluţiei Islamice pe lista entităţilor teroriste, conform codului penal”, a declarat Dominic LeBlanc, ministrul securităţii publice.

Ottawa consideră că Iranul „a dat dovadă de dispreţ faţă de drepturile omului” şi a demonstrat „o dorinţă de a destabiliza ordinea internaţională”, a mai spus ministrul canadian.

Gardienii Revoluţiei se află pe lista cu organizaţii teroriste a SUA din 2019.

Prin această decizie, Canada poate de acum îngheţa activele şi îi poate urmări în justiţie pe membrii organizaţiei, cărora le sunt interzise, de asemenea, toate tranzacţiile financiare.

Lista canadiană cu organizaţii teroriste include aproape 80 de entităţi, printre care Hamas, Al-Qaida, Hezbollah, talibanii, gruparea Statul Islamic, Boko Haram şi organizaţia ultranaţionalistă „Proud Boys”.

Forţa Quds, unitatea de elită a Gardienilor, se afla deja pe această listă.

Această decizie vine într-un context de tensiuni crescute de mai mulţi ani între Canada şi Iran.

Canada, alături de alte câteva ţări, au dat în judecată Iranul la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) pentru ca Teheranul să fie găsit responsabil din punct de vedere legal pentru doborârea unui Boeing ucrainean în 2020.

Totodată, Canada a interzis accesul pe teritoriul său a 10.000 de oficiali iranieni, inclusiv membri ai Gardienilor Revoluţiei.

Gardienii revoluției Iranului: A avut loc moartea unuia dintre comandanții săi în Siria

Gardienii revoluţiei, armata ideologică a Iranului, au anunţat luni moartea unuia dintre comandanţii săi într-un atac israelian în Siria, promiţând să răzbune asasinarea acestuia, transmite France Presse, potrivit agerpres.ro.

“Generalul de brigadă Razi Mousavi, unul dintre cei mai importanţi consilieri ai Gardienilor în Siria, a fost ucis” într-un “atac al regimului sionist efectuat în urmă cu câteva ore”, anunţă Gardienii revoluţiei într-un comunicat.

Aceştia l-au prezentat pe generalul Mousavi ca fiind “liderul logistic al axei rezistenţei” (grupuri armate care luptă împotriva Israelului, n.r.) în Siria.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), cu sediul la Londra, care are o reţea extinsă de surse în Siria, a raportat luni lovituri israeliene asupra poziţiilor folosite de grupurile iraniene şi Hezbollah din Liban în cartierul Sayyida Zeinab.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă