24 C
București
duminică, 2 octombrie 2022
AcasăInternaționalCade capul președintelui CE, Ursula von der Leyen, amenințată cu o moțiune...

Cade capul președintelui CE, Ursula von der Leyen, amenințată cu o moțiune de cenzură?

Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, a fost amenințată cu o moțiune de cenzură în Parlamentul European. Mai mulți membri ai grupul Renew Europe îi reproșează acesteia aprobarea planului de relansare al Poloniei.

Mai mulți membri ai grupul Renew Europe al Parlamentului European au cerut luni, 6 iunie, ca eurodeputaţii să se pronunţe prin vot asupra unei moţiuni de cenzură împotriva Ursulei von der Leyen, căreia îi reproşează aprobarea planului de relansare al Poloniei în pofida deficienţelor Varşoviei în privinţa respectării statului de drept.

Pentru a fi supus la vot în sesiune plenară, acest text împotriva executivului UE pregătit de olandeza Sophie in ‘t Veld, fostul premier belgian Guy Verhofstadt şi vicepreşedintele grupului Renew Luis Garicano (Spania), va trebui mai întâi să fie semnat de cel puţin o zecime dintre eurodeputaţi, respectiv circa 70.

Ursula von der Leyen, vizată de o moțiune de cenzură, refuză să aplice regulile de condiționalitate privind statul de drept

Dacă Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, „continuă să refuze să aplice cu seriozitate regulile de condiţionalitate privind statul de drept”, care vizează condiţionarea plăţii fondurilor europene de respectarea cu stricteţe de către statele membre a drepturilor fundamentale, „îi vom retrage susţinerea noastră”, a spus Guy Verhofstadt.

Comisia Europeană a aprobat planul de relansare al Poloniei

Comisia Europeană a dat, miercurea trecută, undă verde planului de relansare polonez în valoarea de 35,4 miliarde de euro, blocat de un an din cauza deficienţelor reproşate Varşoviei în materie de independenţă a justiţiei.

Cei trei responsabili din cadrul Renew Europe consideră însă insuficiente anunţurile Varşoviei, între care ridicarea suspendării unui judecător şi votul din Parlamentul polonez privind desfiinţarea camerei disciplinare menite să-i controleze pe judecători, care au deschis calea pentru aprobarea planului polonez.

Condiţiile cerute de Comisie sunt „sub cele solicitate de Curtea de Justiţie a UE (CJUE) şi nu răspund refuzului autorităţilor poloneze de a recunoaşte primatul dreptului UE”, în contextul în care Varşovia „nu manifestă nicio intenţie (…) de a restabili pe deplin independenţa puterii judiciare”, susţine Sophie in ‘t Veld, acuzând-o pe Ursula von der Leyen că „a creat o problemă politică majoră”.

Mai mulți membri ai Comisiei s-au opus validării

În cadrul votului din Comisie, două nume grele ale executivului UE, daneza Margrethe Vestager (Renew Europe) şi olandezul Frans Timmermans (S&D), ambii vicepreşedinţi executivi, s-au opus validării planului polonez.

„Comisia este conştientă că soluţiile anunţate de autorităţile poloneze sunt pur cosmetice”, şi-a exprimat indignarea Guy Verhofstadt într-o scrisoare către grupul său politic, consultată de AFP.

Pentru a fi adoptată în PE, o moţiune de cenzură trebuie să fie aprobată cu două treimi din voturile exprimate.

Contactaţi de AFP, responsabili şi purtătorii de cuvânt ai diferitelor grupuri (Verzi, S&D, Renew şi PPE) nu au dorit să aibă o luare de poziţie înainte de reuniunile prevăzute să aibă loc în cursul după-amiezii la Strasbourg.

Iratxe Garcia Perez, preşedinta grupului S&D, a cerut totuşi săptămâna trecută ca orice plată către Polonia din fonduri UE să fie refuzată până când Varşovia nu îndeplineşte „toate condiţiile” stabilite de CJUE, în timp ce Verzii au exprimat „preocupări grave”.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

România a participat la inaugurarea gazoductului Grecia – Bulgaria. „Nu permitem ca energia să fie folosită ca armă de șantaj”, anunță Virgil Popescu

O delegație din România, condusă de premierul Nicolae Ciucă, a participat la ceremonia pentru inaugurarea gazoductului Grecia - Bulgaria. Din delegația României au făcut parte...

Peste 4,6 milioane de pensionari au, în medie, o pensie de 1.777 lei

România avea, la sfârșitul lunii septembrie, 4,6 milioane de pensionari, iar media lunară a veniturilor acestora era de 1.777 de lei, potrivit datelor publicate...

LIVE UPDATE A început protestul AUR

Protestul organizat de AUR a început la ora 14 în Piața Universității, iar de la ora 15 oamenii de acolo vor pleca în marș...
Ultima oră
Pe aceeași temă